Predstavitelia EÚ, Ukrajiny aj Putin ocenili prínos Kissingera

Predstavitelia EÚ, Ukrajiny aj Putin vyzdvihli prínos Kissingera, ktorý zomrel v stredu 29. novembra vo veku 100 rokov. U bývalého amerického ministra zahraničných vecí (1973-1977) ocenili jeho vplyv a diplomatické schopnosti, ktorými prispel ku globálnej bezpečnosti.

Predseda Európskej rady Charles Michel pripomenul, že mal česť niekoľkokrát sa s Kissingerom stretnúť. „Láskavý človek s brilantnou mysľou, ktorý viac než jedno storočie formoval osudy niektorých s najvýznamnejších udalostí 20. storočia,“ uviedol Michel na sociálnej sieti X.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej Kissingerova stratégia a vynikajúce diplomatické schopnosti formovali svetovú politiku v 20. storočí. „Jeho vplyv a odkaz pretrvá a bude sa šíriť aj v 21. storočí.“

„Meno (Henryho) Kissingera je neoddeliteľne spojené s jeho pragmatickou zahraničnou politikou, ktorá vo svojom období vydláždila cestu k détente (uvoľneniu) medzinárodného napätia a umožnila dosiahnutie najdôležitejších sovietsko-amerických dohôd, ktoré prispeli k posilneniu globálnej bezpečnosti,“ uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že Kissinger zanechal trvácny vplyv v medzinárodnej politike. „Storočie Henryho Kissingera nebolo jednoduché, jeho náročné úlohy však vyhovovali jeho ohromnej a zvedavej mysli,“ napísal Kuleba v angličtine. „Zmenil jeho tempo a aj tvár diplomacie,“ dodal.

(tasr)
      


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac