Francúzska premiérka požiadala svoj kabinet, aby na komunikáciu prestal používať WhatsApp, Signal alebo Telegram

Francúzska premiérka požiadala svoj kabinet, aby na komunikáciu prestal používať WhatsApp, Signal alebo Telegram a nainštaloval pomerne neznámy Olvid, ktorý pochádza z dielne francúzskeho start-upu. Podľa premiérky ide o bezpečnejšiu alternatívu.

Premiérka Élisabeth Borneová v ministerskom obežníku vyzvala ministrov a ich najvyšších zamestnancov, aby si nainštalovali aplikáciu Olvid do svojich telefónov a počítačov. Majú tak urobiť do 8. decembra.

„Aplikácie na odosielanie správ zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu v našej každodennej komunikácii. Tieto digitálne nástroje však nie sú bez bezpečnostných rizík a preto nemôžu zaručiť bezpečnosť konverzácií a informácii zdieľaných prostredníctvom nich,“ uviedla Borneová.

Spoločnosť Olvid na svojej webovej stránke tvrdí, že je „prvým a jediným systémom zasielania správ“, ktorý sa nespolieha na žiadne dôveryhodné tretie strany a centralizované servery a zároveň šifruje metadáta používateľov.

(economic times)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac