Vianoce v SND: Venujte darček, ktorý prináša radosť

BRATISLAVA – Vianoce oslavujú aj v divadle a každý, kto si chce vniesť trochu kultúry do predvianočného obdobia, môže byť ich súčasťou. Okúsiť z nich môžete v stánku SND na vianočných trhoch, ale aj v divadle. Aké vianočné prekvapenia si pre vás divadelníci tento rok pripravili?

snd_vianoce_1200x1000_web_aktualita_rozkliknuta_sez104 Vianoce v SND. Foto: SND

SND má tento rok po prvýkrát svoj stánok aj na bratislavských vianočných trhoch. Nájdete v ňom rôzne darčekové predmety, ale aj veci nemateriálneho charakteru. Šťastné divadelné totiž nemajú byť len o materiálnych veciach. Tohtoročným heslom v SND je: „Venujte darček, ktorý prináša radosť“. Môžete darovať aj radosť v podobe kultúrneho zážitku z predstavenia. Vstupenky, darčekové poukazy či študentské pasy si viete preto zakúpiť aj v stánku na trhoch.

Po prvý raz môžete nájsť na bratislavských vianočných trhoch aj stánok SND. Je v zóne B oproti Japonskej ambasáde. Foto: SND

Zaujímavou ponukou sú študentské pasy. Vďaka nim si môžu dopriať návštevu divadla aj študenti, ktorí majú svoj rozpočet značne limitovaný. Študentský pas sa kupuje na nasledujúci rok a jeho majiteľ môže navštíviť počas divadelnej sezóny v budúcom roku ktorékoľvek predstavenia, kde budú ešte tesne pred ich začiatkom voľné miesta. Jedinou podmienkou je byť držiteľom preukazu ISIC.

Okrem stánku na vianočných trhoch chce divadlo navodiť vianočnú atmosféru svojim návštevníkom aj stánkom priamo pred divadlom, kde sa budú môcť ohriať pri tradičnom vianočnom punči alebo varenom víne od 1. decembra. Vo foyeri divadla otávrajú pop-up predajňu Prospero s divadelnými darčekmi. Predajňa bude otvorená každý deň, keď sa hrá v divadle predstavenie, hodinu pred jeho začiatkom až do záverečnej divadla.

O tom, že Vianoce patria predovšetkým deťom, vedia aj v SND, preto si pre ne pripravili viacero prekvapení. To prvé môžu deti prežiť už túto sobotu, keďže divadelné soboty tradične patria deťom. Prvá decembrová sobota sa bude niesť nielen v duchu Vianoc, ale aj veľkého dobrodružstva. Lebo vziať karimatku, spacák a ísť spať do divadla, je aj pre nebojácne deti celkom divočina.

A o tom presne je Vianočná prespávačka v SND. Hlavným programom je vianočné predstavenie Luskáčik. Okrem toho sa deti môžu tešiť aj na rôzne kreatívne workshopy, hry, fotenie s hercami a ďalšie aktivity. Akcia je určená pre deti od 7 do 12 rokov.

Luskáčika však deťom môžete dopriať počas decembra a januára v samostatných predstaveniach. Tento balet je už natoľko spojený s vianočným obdobím, že ho smelo môžeme považovať za jeden zo symbolov Vianoc. Odvážny vojačik Luskáčik ožije na doskách Baletu SND a zvedie náročný boj s krutým myším kráľom pod vianočným stromčekom. Toto Čajkovského dielo patrí do fondu klasického baletného dedičstva.

Čarovná divadelná krabička pod stromčekom poteší malých divadelných divákov, ktorí túžia objavovať divadelný svet. Nájdu v nej brožúrku s detským divadelným pasom. Pre deti to má byť akýsi sprievodca divadlom, ktorý ich zoznámi s umeleckými súbormi a urobí im prehľad všetkých predstavení. Súčasťou krabičky sú aj zaujímavé a tvorivé úlohy a k nim ceruzka s detským divadelným dizajnom. Rodičia sa zároveň dozvedia a dĺžke a náročností jednotlivých predstavení, aby vedeli vybrať to správne pre svoje deti.

Čarovná divadelná krabička. Foto: Juraj Žilinčár

Pred Vianocami 2021 SND spustilo charitatívny projekt Divadlo pre všetky deti, ktorého cieľom je sprístupniť predstavenia aj deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré by sa inak pravdepodobne do divadla nikdy nedostali. Projekt je postavený na dobrovoľných príspevkoch od darcov. Od jeho spustenia už vďaka získaným zdrojom zakúpili vstupenky pre takmer tisícku detí.

„V SND veríme, že každé dieťa bez rozdielu by malo mať šancu a príležitosť zažiť divadlo na vlastnej koži. Bez divadla deti prichádzajú nielen o úžasný umelecký zážitok, ale aj o šancu na vzdelávanie. Divadlo rozvíja kreativitu, kultúru, komunikáciu, trpezlivosť, morálku aj predstavivosť,“ uvádza divadlo o projekte na svojej stránke.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac