Hamran zvažuje kandidatúru na prezidenta

Štefan Hamran zvažuje kandidatúru na post hlavy štátu. Pre Denník N uviedol, že ho k takýmto úvahám viedli témy, ktoré majú byť vo voľbách rozhodujúce a až tak nesedia exministrovi zahraničia a kandidátovi na prezidenta Ivanovi Korčokovi.

Štefan Hamran tlaèová konferencia po mimoriadnom rokovaní Bezpeènostnej rady SR SR vláda Heger Bezpečnostná rada rokovanie TK BAX Štefan Hamran tlačová konferencia po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR Na snímke prezident Policajného zboru Štefan Hamran počas tlačovej konferencie po ukončení rokovania Bezpečnostnej rady SR 19. októbra 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

To, o ktoré témy ide, nie je úplne jasné. „Na mysli má zrejme otázky právneho štátu, korupcie, polície a prokuratúry,“ konštatuje Denník N.

Hamran si už dokonca zaregistroval webovú doménu prezidenthamran.sk, ale aj hamran24.sk a stefanhamran24.sk.

Definitívne rozhodnutie o kandidatúre však podľa vlastných slov zatiaľ neprijal, no urobiť tak chce už do konca tohto týždňa.

Rozhodujúce bude podľa Hamrana to, či sa mu podarí vyskladať tím, zohnať peniaze na prezidentskú kampaň a aj vyzbierať potrebných 15-tisíc podpisov od občanov pod návrh na kandidatúru.

Nezhody s novou vládou

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odvolal vtedajšieho policajného prezidenta Štefana Hamrana z funkcie koncom októbra. Stalo sa tak prakticky niekoľko hodín po vymenovaní novej vlády.

Hamran 2. októbra uviedol, že na odvolanie z postu čakať nebude a odíde do civilu sám. „Tam, kde Fico začína, ja končím,“ povedal Hamran pre Denník N.

O pár dní neskôr 10. októbra počas verejnej diskusie talkshow Večer Mareka Vagoviča vyhlásil, že jeho žiadosť o odchod do civilu je už napísaná.

S kým by súperil?

Svoju prezidentskú kandidatúru zatiaľ potvrdil spomínaný Ivan Korčok, niekdajší šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin alebo líder Aliancie Krisztián Forró. Podpisy zbiera aj bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Špekuluje sa, že o post hlavy štátu sa bude uchádzať aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas), ktorý by mal verdikt oznámiť po novom roku.

Prezidentské voľby sa uskutočnia už budúci rok na jar. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová sa o znovuzvolenie z osobných dôvodov uchádzať nebude.

Podľa prieskumov má najvyššiu šancu Pellegrini, ktorý by sa v druhom kole ocitol s Korčokom. Získal by až 60-percentnú podporu oproti 40 percentám podpory v prospech Korčoka. Naznačuje to prieskum agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza.