Mestskí poslanci schválili budúcoročný rozpočet. Bratislava bude mať k dispozícii vyše 600 miliónov eur

BRATISLAVA – Na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve hlavného mesta schválili poslanci budúcoročný rozpočet v príjmovej a výdavkovej časti v sume 601 795 113 eur vrátane finančných operácií. Príjmy bežného rozpočtu predstavujú sumu 467 054 067 eur, výdavky bežného rozpočtu predstavujú sumu 464 128 496 eur.

exterier_palac_budova Bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet na budúci rok. Foto: Marek Velček

Za schválený rozpočet hlasovalo 38 poslancov, proti bol Martin Winkler, zdržali sa Ján Hrčka a Zdenka Zaťovičová, Martin Chren nehlasoval. Pred hlasovaním vystúpilo viacero diskutujúcich. Riaditeľ magistrátu Ctibor Košťál informoval, že od januára budúce roka mesto plánuje viazanie bežných výdavkov vo výške 15 percent s cieľom konzervatívnejšieho prístupu k rozpočtu. Medzi priority magistrátu v rámci rozpočtu je zachovať určitý štandard doterajších služieb, udržať rozvoj mesta pri projektoch, ktoré už boli začaté a pripravovať ďalšie predovšetkým financované z eurofondov.

Poslanci Ján Hrčka a Martin Winkler vyčítali predloženému rozpočtu, ktorý je zaťažený úverom, to, že mesto by sa nemalo púšťať do ďalších projektov, malo by viac šetriť na administratíve magistrátu a sústreďovať sa iba na nevyhnutné služby. Podľa ich vyjadrení sa neefektívnym spôsobom použili financie na rekonštrukciu fontány na Námestí slobody. Poslanec Dárius Krajčír poznamenal, že mestská hromadná doprava v Bratislave je živá katastrofa. Z vlastnej skúsenosti poznamenal, že na mestské zastupiteľstvo prišiel neskôr kvôli meškajúcemu spoju.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo obhajoval na základe kritiky od poslancov doterajšiu rekonštrukciu fontány na Námestí slobody, fungovanie MHD, ako aj údržbu verejného priestranstva.

V oblasti dopravy obsahuje rozpočet prostriedky na dokončenie výstavby meškajúcej električkovej trate
v Petržalke. Magistrát sľubuje modernizáciu verejnej dopravy, výstavbu parkovísk a nových cyklistických tratí, ktoré, dúfajme, neprinesú toľko problémov ako na Vajanského nábreží. Okrem dopravy pôjdu financie na verejnú infraštruktúru, verejné priestory, životné prostredie či na údržbu mesta. Rozpočet ráta aj s oblasťou sociálnej spravodlivosti, kultúry a športovej infraštruktúry.

Čo sa týka príjmov, tak najväčšiu položku získa mesto z daní v sume 332 039 842 eur. Okrem daní chce mesto získať príjmy z podnikania a vlastníctva majetku, a to v celkovej výške 14 439 075 eur. Významná časť na strane príjmov rozpočtu má pozostávať z financovania projektov z európskych zdrojov v oblasti dopravy, cyklodopravy a inteligentných mestských smart riešení.

Mesto chce naďalej podporovať základné umelecké školy, centrá voľného času, kultúru, rozvíjať sociálne služby a verejnú infraštruktúru v oblasti ciest, chodníkov, priechodov, zelene a parkov.

Magistrát bude z rozpočtu podporovať verejnú infraštruktúru, ako aj rôzne kultúrne a spoločenské činnosti. Foto: Marek Velček

Z výdavkovej časti pôjde z rozpočtu najviac 424 077 884 eur na bežné výdavky hlavného mesta na výkon samosprávy vrátane mestskej polície, z toho na činnosť administratívy magistrátu 52 368 302 eur.

Treba dodať, že v budúcom roku dôjde k splatnosti úveru vo výške 70 miliónov eur a vzhľadom na finančné možnosti mesta, bude tento úver refinancovaný prostredníctvom iného úveru. Čerpanie nových úverových zdrojov bolo rozpočtované vo výške 55 miliónov eur, ktoré budú použité na financovanie rozbehnutých a pripravených investičných projektov.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok