Výročie najväčšej leteckej tragédie: Padli sme, napísal kamarátom jeden z vojakov tesne pred smrťou

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Obyvatelia a vedenie mesta si 19. januára pripomenuli smutné výročie najväčšej leteckej katastrofy novodobých dejín Slovenska. Medzi obeťami bol totižto aj rodák z mesta, ktorého si primátor uctil zapálením sviečky.

Pamätná tabuľa Alexandra Gaála Primátor Liptovského Hrádku si uctil pamiatku padlého vojaka. Foto: Facebook/Liptovský Hrádok

Dňa 19. januára 2006 sa medzi obcami Hejce a Telkibánya v Maďarsku zrútilo vojenské lietadlo Antonov An-24. Bolo pritom už len 3 kilometre od slovenských hraníc a približne 20 kilometrov ostávalo do bezpečného pristátia na letisku.

Náraz prežil iba jeden vojak, jeho 41 kolegov vtedy na mieste zahynulo. Všetci sa spoločne vracali z polročnej služby v Kosove. Medzi padlými vojakmi bol aj rodák z Liptovského Hrádku, nadporučík Alexander Gaál. Pri 18. výročí tejto smutnej udalosti zapálil pri pamätnej tabuli sviečku aj primátor mesta Branislav Tréger.

Alexander Gaál pritom nebol jediný Liptovčan, ktorý pri nehode zahynul. Pád lietadla neprežil ani kapitán Michal Agnet zo Závažnej Poruby, ktorá sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš.

Na hroznú udalosť spomína aj Milan z Liptova: „Mal som tam kolegov a kamarátov z misií. Slúžil som vtedy na Cypre, keď nám prišla správa od jedného z nich – ‚Padli sme‘. Bohužiaľ, ten čo nám správu písal, už nebol živý, keď k miestu nešťastia prišli záchranári,“ vyjadril svoj smútok.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok