Trestný zákon zjemnil postihy za drogy. Problémom však je, že ich syntetické náhrady sú voľne dostupné už dnes. A úplne legálne

Pri už schálenej novele Trestného zákona zarezonovala téma zjemňovania postihov pri drogových trestných činoch. Vzhľadom na ich výrazné zníženie sa už tradične začalo hovoriť o praktickej legalizácii a rozšírení radov závislých osôb vzhľadom na ich následnú ľahšiu dostupnosť. Problémom však je, že syntetické náhrady „klasických“ drog sú voľne dostupné už dnes, a to úplne legálne.

01_MZ Produkt s látkou HHC. Foto: Matúš Zajac

Trestný zákon totiž nemá reálne možnosti, ako sa s týmto problémom vyrovnať. Producenti drogových náhrad pravidelne prinášajú na trh nové varianty látok, ktoré sú lacnejšie, dostupnejšie a oveľa nebezpečnejšie, ako ich originály zakázané zákonom.

Štát má prirodzene záujem na tom, aby verejnosť neužívala svojvoľne nebezpečné látky, ktoré sú schopné privodiť ohrozenie života a zdravia jedinca, prípadne spôsobujú závažné sociálne trhliny v správaní sa spoločnosti. Preto chce regulovať pohyb a užívanie týchto látok tým, že ich definuje a následne upraví pravidlá, kto a za akých okolností môže s takýmito látkami disponovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.