Smrť politického väzňa Alexeja Navaľného je tragédia. Ruská, aj naša

22profimedia-0674431139 Alexej Navaľnyj (1976-2024). Foto: Profimedia.sk

Alexej Navaľnyj bol politik nesmierne tvrdý na seba samého. Znášal opakované súdne procesy, väznenia, porážky, či pokus o otrávenie neúnavne a nikdy sa nevzdával. Nemal predpoklady, aby bol ruský štátnik, ale Putinovým vyzývateľom bol. Píše Vladimír Palko.

Vo väzení kdesi na severe Ruska zomrel Alexej Navaľnyj. Je to tragická správa pre Rusko. Navaľnyj bol totiž politický väzeň.

Navaľnyj bol najznámejší ruský politický väzeň

Navaľnyj nebol hocijaký politický väzeň. Bol najznámejším politickým väzňom v Rusku. Ako o politickom väzňovi som o ňom písal viackrát, naposledy nedávno v súvislosti so smrťou Gonzala Liru.

Ako to už býva v prípade politických väzňov, úrady, ktoré ich väznia, politické príčiny väznenia zvyknú popierať a odvolávajú sa na paragrafy trestného zákonníka, ktoré boli na uväznenie použité a ktoré sú nepolitické, napríklad môžu sa týkať ekonomickej kriminality. Ale tak to v nedemokratických režimoch chodí.

A  presne tak to bolo aj v prípade Alexeja Navaľného. O Navaľnom nehovorili ako o politickom väzňovi iba ruskí opoziční aktivisti alebo zahraničné ľudskoprávne organizácie. Naznačil to i už zosnulý Michail Gorbačov, bývalý prezident Sovietskeho zväzu, ktorý demontoval sovietsky komunizmus. Gorbačov označil Navaľného uväznenie za dôkaz toho, že v Rusku nie sú nezávislé súdy.

Nerobme si ilúzie. Jeho smrť súvisí s jeho väznením

O príčinách jeho smrti zatiaľ správy nemáme, ale nerobme si žiadne ilúzie. Štyridsaťsedemroční tvrdí chlapi nezomierajú len tak.

Môžeme predpokladať, že jeho smrť bola dôsledkom dlhého väznenia.

Navaľnyj bol najvýznamnejší opozičný politik

Alexej Navaľnyj sa vynoril ako opozičný politik okolo roku 2010, keď sa stal známym ako bloger. Vďaka svojej razantnosti sa stal najvýznamnejším.

Kandidoval na primátora Moskvy, chcel kandidovať za ruského prezidenta, ale úrady mu v tom zabránili, pretože už bol trestaný.

Navaľnyj bol skôr nacionalisticky orientovaný, na rozdiel od väčšiny ruských opozičných politikov, ktorí boli skôr liberálni a orientovaní na európske hodnoty. Alexej Navaľnyj napríklad po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 vyhlasoval, že Krym by sa nemal Ukrajine vrátiť. Pred tromi rokmi som o ňom napísal, že ak by sa v budúcnosti stal ruským prezidentom, predstavy západných liberálov by nespĺňal. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami