V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo

V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti sadnutá a dobre spevnená. Výnimkou je nový sneh, ktorý za poslednú periódu napadol v najvyšších polohách Tatier – 15 centimetrov v Nízkych a do desať centimetrov v Západných a vo Vysokých Tatrách. Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený, prevažne v severných sektoroch. Oteplením v popoludňajších hodinách bude vlhnúť a oťažievať, tvoriť sa môžu mokré lavíny v stredných polohách. V najnižších sa môžu veľmi lokálne vyskytovať základové lavíny.

Vo Fatrách je lavínová situácia viazaná na teplotu vzduchu. Dopoludnia bude sneh sadnutý a tvrdý, popoludní sa vplyvom oteplenia počíta s vlhnutím snehu a tvorbou mokrých, na trávnatých svahoch základových lavín na všetkých orientáciách.

(hzs, tasr)


Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok