Pekári sa sťažujú na nedostatok zamestnancov po ich odchode do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Situácia je podľa predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milana Lapšanského kritická.
„Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky, školenia a zvyšovania miezd sú pritom značné. Predpokladáme, že tieto náklady sa odzrkadlia v odbytových cenách chleba a pekárenských výrobkov,“ uviedol Lapšanský.
Pekári konštatovali, že potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto podľa predsedu zväzu upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky.
„To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať,“ uviedol Lapšanský a doplnil ešte, že o cenách ich výrobkov priamo na pultoch v konečnom dôsledku rozhodujú obchodné reťazce.
(sita)