Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu, pomáha jej česká technika

Polícia v stredu realizuje celoslovenskú akciu zameranú na nelegálnu migráciu a kontrolu osôb, ktoré už vstúpili na územie Slovenska. Techniku na akciu zapožičali aj českí policajti. V tejto súvislosti avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zámer modernizovať techniku hraničnej a cudzineckej polície.

Namiesto plánovaného vrtuľníka za približne 15 miliónov eur by chcel minister z plánu obnovy nakúpiť drony či mobilné vozidlá s multifunkčným využitím. Ako poznamenal, za podobnú sumu zakúpili v Česku techniku na ochranu hraníc do každého kraja.

„Dnešný deň sme využili na to, aby sme opäť deklarovali celej Európe a svetu, že Slovensko je pripravené na prípadnú ďalšiu vlnu nelegálnej migrácie,“ vyhlásil Šutaj Eštok na brífingu na hraničnom priechode Čunovo-Rajka.

Akcia má podľa ministra vyslať signál nielen pašerákom ľudí, ale aj drog, zbraní a streliva. Poznamenal, že so zlepšujúcim sa počasím sa predpokladá opätovné spustenie migračných tokov a zvýšenie prílevu migrantov do Európy.

Riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Jozef Masnica priblížil, že stredajšia akcia sa realizuje na hraničných priechodoch s Maďarskom a prihraničných komunikáciách. V rámci akcie sa policajti zamerali aj na miesta výskytu cudzincov z tretích krajín.

„Ide o kontrolu ubytovacích zariadení, vlakových staníc, autobusových staníc, prevádzok, kde cudzinci pracujú,“ načrtol. Akcia trvá od 14.00 do 23.00.

Cieľom akcie je podľa Masnicu reagovať na bezpečnostné výzvy a riziká spojené s nelegálnou migráciou. Na základe informácií z Maďarska uviedol, že migračný tlak u južného suseda Slovenska sa zvyšuje.

Do akcie sú zapojení slovenskí policajti, inšpektoráty práce a českí policajti obsluhujúci svoju techniku. Zapožičali napríklad techniku na zisťovanie prítomnosti osôb v kamiónoch alebo v teréne či na zisťovanie pravosti cestovných dokladov.

(tasr)