Z opachy krásavica? Budova bývalého daňového úradu už prichádza o opláštenie

KOŠICE – Mnohí Košičania si ešte pamätajú sídlo daňového úradu na Garbiarskej ulici. Úrad tam však už dlhé roky nesídli, budova osirela a stala sa strašiakom. To sa ale konečne zmení.

Garbiarska5 Z budovy bývalého daňového úradu na Garbiarskej ulici začali robotníci odstraňovať jej vonkajšie opláštenie. Foto: Boris Macko

Koncom minulého týždňa totiž začali robotníci rozoberať opláštenie. Zaujímalo nás, či ostane skelet budovy zachovaný a aké sú ďalšie zámery developera.

„Aktuálne sa vieme vyjadriť v tom smere, že postupujeme v súlade s platnými stavebnými povoleniami pre oba objekty na Garbiarskej ulici číslo 1 v Košiciach. V danej lokalite vznikne polyfunkčný objekt so zachovaním skeletu pôvodnej budovy po jej odpláštení,“ vysvetlila Eva Nemergutová z firmy IH Real Estate, ktorá stojí za projektom.

Otázkou je, kedy sa stavebné práce začnú, a tiež čas dokončenia projektu. „Presný časový harmonogram zatiaľ nevieme dodať, keďže finišuje výber zhotoviteľov stavby, s ktorými sa dopracujú aj presné harmonogramy. Je ale v našom záujme, aby sme projekt zrealizovali bez časových zdržaní, aby v centre mesta vznikol objekt, ktorý, na rozdiel od súčasnej situácie, jeho dizajn pozdvihne,“ dodala Nemergutová.

Budova síce nepatrila medzi najkrajšie, no viaže sa k nej viacero zaujímavostí. Daňový úrad tu sídlil do roku 2011. Neskôr ju štát ako prebytočnú predal.

S výškou 50 metrov patrí medzi najvyššie v Košiciach a v Starom Meste je – ak si odmyslíme severnú vežu Dómu sv. Alžbety – najvyššou budovou.

Navyše sa niektorí Košičania pamätajú, že tu fungoval historický výťah paternoster, jeden z mála v Košiciach.

Nový investor ju chcel prestavať na byty. Ešte pred niekoľkými rokmi vyzeral nádejne ambiciózny projekt Sky One. V pláne bolo 54 bytov na 14 podlažiach. Rezidenti mali mať k dispozícii 80 parkovacích miest.

Spomínaný projekt nakoniec padol a novým majiteľom budovy bývalého daňového úradu sa stala eseročka IH Real Estate.

S Daňovým úradom v Košiciach sa spája aj jedna z najväčších káuz vlády Ivety Radičovej.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok