Zo Správy o McCarrickovi je sága, prílišná transparentnosť môže cirkvi uškodiť

Bazilika sv. Petra vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Bohumil Petrík každý týždeň v nedeľu pripravuje prehľad toho, čím žije Vatikán a o čom píšu vatikanisti v Ríme. Pokračujeme v jeho novej pravidelnej rubrike.

Sága o McCarrickovi pokračuje. Americký exkardinál bol centrom pozornosti vo Vatikáne nielen minulý týždeň – podľa nedávnych komentárov je stále v kurze. Významný dokument o americkom prelátovi Theodorovi McCarrickovi, ktorý zneužíval mladistvých, sme priblížili v samostatnom článku. Druhá vlna komentárov prináša aj nový uhol pohľadu.

Prílišná transparentnosť Správy o McCarrickovi ako hrozba

Vatikanista portálu Acistampa varoval, že ľudia v obsiahlej dokumentácii hľadajú rôzne indície pre potvrdenie svojich hypotéz, čo je nebezpečné najmä v čase, keď sa dôveryhodnosť cirkvi spája len „s osobitnými situáciami a s osobitnými lídrami“. K publikácii dokumentácie o McCarrickovi došlo najmä za potlesku zástancov transparentnosti, no Štátny sekretariát podľa talianskeho novinára neuvážil nezamýšľané dôsledky prílišnej otvorenosti citlivých informácií, čo Svätej stolici ešte môže uškodiť.

Sestričky prechádzajú okolo Baziliky svätého Petra a prázdneho Námestia svätého Petra vo Vatikáne v stredu 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Publikácia je „bohatou zbierkou príbehov pre tých, ktorí ju chcú preskúmať“ a „miestami sú prekvapivo spojené s aktualitami“, uznal tiež vatikanista Sandro Magister. Ten sa zameral na príbeh odporučenia, ktoré v roku 2004 americkým biskupom zaslal prefekt Kongregácie pre náuku viery Joseph Ratzinger. Neskorší pápež Benedikt XVI. spomínal „všeobecné princípy“, ktoré mali viesť k odmietnutiu sviatosti oltárnej pre katolíckych politikov, ktorí systematicky vedú kampaň za potraty.

V USA vtedy kandidoval za prezidenta katolík a súčasne podporovateľ potratov John Kerry (tak ako tento rok Joe Biden). Konferencia amerických biskupov usmernenie úplne neprijala, lebo „transformuje posvätnú podstatu eucharistie na stranícke politické bojisko“. Na čele odporu stál kardinál McCarrick, ktorý bol na vrchole svojej moci, naznačil doyen vatikanistov a dodal, že história sa opakuje: otázka potratov môže opäť roznietiť debatu v cirkvi aj v spoločnosti. Prezidentom USA sa totiž stal katolík podporujúci potraty Joe Biden, ktorému už v minulosti odmietli dať sviatosť oltárnu, upozornil Sandro Magister.

Možno sa niekto čuduje, prečo novinári neboli skeptickí voči McCarrickovi už pri prvých podozreniach o zneužívaní. Americký novinár John Allen, ktorý sa už v tom čase venoval cirkvi, v dokumente o sexuálnom zneužívaní priznáva, že McCarrick bol „newsmaker“ (tvorca správ). V cirkvi stále koluje veľa chýrov a známy McCarrick mal svojich nepriateľov, a tak novinári pristupovali k neovereným správam o zneužívaní nedôverčivo, bránil sa Allen. Sebakriticky však pripustil, že žurnalisti „podcenili zneužívanie moci. Bola to iná doba. Dnes by bol prístup, samozrejme, odlišný“ (Správa o McCarrickovi, strany 223 – 224).

Moderátor Raymond Arroyo v programe katolíckej televízie EWTN. Foto: YouTube

Publicisti sa vrátili tiež k rozhovoru v relácii World Over v televízii EWTN. Moderátor Raymond Arroyo v nej dal priestor arcibiskupovi Viganóvi, ktorý podľa správy neprešetril podozrenia zo zneužívania, keď bol nunciom v USA. Tomu sme sa už venovali v osobitnom článku, ktorý približuje novú knihu exnunciových textov a listy Donaldovi Trumpovi. Pre EWTN taliansky arcibiskup povedal, že McCarrick volil Jorgeho Bergoglia v dvoch posledných konkláve, preto bol voči nemu budúci pápež František zhovievavý. V roku 2013 vraj Viganó naznačil pontifexovi korupciu a nezrovnalosti sexuálneho života McCarricka.

Bývalý nuncius je však nedôveryhodný pre Davida Gibsona z Centra pre náboženstvo a kultúru na jezuitskej univerzite Fordham v USA. Zdá sa, že Viganó je „čoraz bizarnejšou postavou, ktorá prijala konšpiračné teórie o machináciách ,hlbokej cirkvi‘ (deep Church) a ,detí temnoty‘. Taktiež si vytvoril znepokojivý vzťah vzájomnej podpory a obdivu v súvise s Donaldom Trumpom.“

Na sociálnych sieťach sa objavilo, že mnohí používajú exnuncia v USA pre vlastné účely tak, ako aj Viganó má svoje vlastné. Pripomenul tiež smutnú rolu Jána Pavla II. pri vymenovaní amerického preláta a to, že Karol Wojtyla bol vo svetle Správy o McCarrickovi azda príliš skoro vyhlásený za svätého. Volanie „Santo subito“ (svätý ihneď) na adresu poľského pápeža bolo možno prirýchle aj pre denník Il Messaggero.

Pápežská komisia pre ochranu maloletých (rok 2015). Foto: Bohumil Petrík/CNA

O poľskom pápežovi a európskych biskupoch v dobrom

O Karlovi Wojtylovi sa hovorilo tiež v dobrom. V Ríme predstavili knihu o pápežových silných vzťahoch s krajinami a cirkvami v strednej a východnej Európe vrátane Československa. Online prezentáciu vyše 1 500-stranovej publikácie, ktorá vyšla pri príležitosti storočnice narodenia poľského pápeža. Spoluautorom publikácie s názvom Krv z vašej krvi a kosť z vašej kosti: Pontifikát Jána Pavla II. (Sangue del vostro sangue, ossa delle vostre ossa. Il pontificato di Giovanni Paolo II.) je pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. 

Pražský kardinál Duka. Foto: Duka/FB

Katolícki biskupi EÚ združení v komisii COMECE po prvý raz adresovali spoločné „posolstvo nádeje a výzvu na solidaritu“ európskym inštitúciám a členským štátom Únie. O výzve, ktorú podpísal aj arcibiskup Bratislavy Stanislav Zvolenský, sme už krátko informovali .

A napokon (až do svojho nedávneho odvolania) vplyvný kardinál Angelo Becciu žaloval taliansky magazín L´Espresso za to, že „sa nemôže stať pápežom“. Žalobu za „nepodložené obvinenia“, ktoré ho zdiskreditovali, periodikum interpretovalo ako „zarážajúci útok Becciua na L’Espresso (a pápeža).“ O finančných podozreniach v súvise s bývalým substitútom Štátneho sekretariátu sme už informovali, rovnako o údajnej snahe ovplyvniť súdny proces s jeho rivalom kardinálom Georgeom Pellom.

Bezdomovec sa ukladá k spánku pod Berniniho kolonádou na Námestí svätého Petra v Ríme 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP.

A na záver ešte citát týždňa

Ten je od pápeža Františka z omše na Svetový deň chudobných, ktorý síce bol minulú nedeľu, no zatienilo ho dianie okolo McCarricka: „Najväčšou chudobou, s ktorou treba bojovať, je naša chudoba lásky.“


Ďalšie články