Americká dolná snemovňa schválila zákon, ktorý umožňuje sledovanie občanov bez uvedenia dôvodu

Americká dolná snemovňa schválila zákon, ktorý umožňuje sledovanie občanov bez uvedenia dôvodu. Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa), teda Zákon o dohľade nad cudzími spravodajskými službami umožňuje sledovanie zahraničnej komunikácie, ako aj zber správ a hovorov občanov.

Zákonodarcovia hlasovaním 273:147 schválili návrh zákona, ktorý Bidenova administratíva roky presadzje ako dôležitý nástroj boja proti terorizmu. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý by vyžadoval, aby orgány žiadali o zatykač, neuspel v pomere 212:212.

Donald Trump sa postavil proti opätovnému prijatiu zákona a na svojej platforme Truth Social v stredu zverejnil: „FISA nesmie prejsť, bola nelegálne použitá proti mne a mnohým ďalším. Špehovali moju kampaň!!!“

Republikáni Snemovne reprezentantov boli rozdelení pri hlasovaní o tom, či opätovne povoliť paragraf 702, najspornejší aspekt návrhu zákona, pričom Mike Johnson, predseda Snemovne reprezentantov, sa snažil zjednotiť ich okolo revidovanej verzie už existujúceho zákona.

Zákon teraz poputuje do Senátu.

(guardian)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac