Pozývame vás na Ružomberské Hanusove dni

KHD3_AJ edit (15 of 65) Ilustračné foto: SLH

Od 5. do 7. mája budú Hanusove dni spájať vieru s rozumom na severe Slovenska v Ružomberku. Tri dni festivalu prinesú pestrú škálu tém a hostí z rôznorodých oblastí, ktoré zastreší nosná téma podujatia – kresťanská kultúra.

Téma festivalu sa vyprofilovala pri príležitosti roka kresťanskej kultúry. Okrem toho si tento rok pripomíname 30 rokov od smrti Ladislava Hanusa, ktorý vo svojom filozofickom diele intelektuálne rozvíjal práve koncept kresťanskej kultúry.

Cieľom Hanusových dní je spájať vieru s rozumom a byť inšpiráciou na hľadanie Pravdy, Dobra a Krásy. Podujatie zároveň chce ukázať, že kresťanstvo „nie je spomienkou na minulosť, ale veľmi živou a skutočnou realitou“, ako povedal Benedikt XVI.

Festival je určený tak akademickej verejnosti, ako aj širšiemu publiku. Na účastníkov čaká niekoľko večerov plných diskusií a prednášok z oblasti politiky, teológie, psychológie či iných spoločenských vied.

Čo je v našom kresťanskom živote pokazené a ako to opraviť? Jedným z najpútavejších bodov programu bude nedeľňajšia diskusia na tému Cirkev na severe: Choď a oprav môj dom!. V rámci tohto bloku sa vízia nového spišského biskupa Františka Trstenského stretne s pohľadmi Jána Hrkúta a Lýdie Rišovej, kresťanských laikov, ktorí sú aktívni na poli vzdelávania, kultúry i evanjelizácie. Hosťom diskusie bude aj redemptorista Michal Zamkovský.

Pondelňajším „ťahákom“ bude inšpiratívna diskusia s úspešnými absolventmi Katolíckej univerzity v Ružomberku. Novinár denníka Postoj Lukáš Kekelák, vysokoškolský učiteľ Samuel Javornický, zakladateľka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha Mária Bedleková a projektová manažérka MAS Dolný Liptov Iveta Kloptová porozprávajú, ako univerzitné vzdelanie ovplyvnilo ich kariérnu trajektóriu a čo všetko im prinieslo na profesionálnej ceste i v osobnom živote.

V utorok, počas záverečného dňa festivalu budú môcť účastníci objaviť relevanciu myšlienok Ladislava Hanusa, slovenského katolíckeho intelektuála 20. storočia, po ktorom nesie meno celé podujatie.

Prečo by mal byť Hanus povinným čítaním pre intelektuálne založeného mladého človeka? Spoločne s bývalým rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku Jozefom Jarabom budú na danú tému diskutovať šéfredaktor a autori časopisu Verbum, a to riaditeľ Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst, novinár denníka Štandard Michal Čop a historik Samuel Trizuljak.

Na účastníkov čaká počas jednotlivých dní ešte ďalších šesť zaujímavých podujatí s mnohými erudovanými hosťami. Bližšie informácie o programe, ako aj vstupenky na jednotlivé podujatia či permanentku na celý festival nájdete na tomto odkaze.

Čitatelia Štandardu si môžu uplatniť 30-percentnú zľavu pri kúpe lístka či permanentky pridaním zľavového kódu „Štandard“.


Ďalšie články