Nemecká ministerka vnútra vyzvala na potrestanie aktivistov za blokádu letiska

Nemecká ministerka vnútra vyzvala na potrestanie aktivistov za blokádu letiska a preverenie ochranných opatrení.

„Takéto trestné činy ohrozujú leteckú dopravu a poškodzujú ochranu klímy, pretože vyvolávajú len nepochopenie a hnev,“ napísala Nancy Faeserová na sociálnej sieti X. „Páchatelia musia byť dôsledne stíhaní a musia sa preverovať ochranné opatrenia na letisku,“ dodala.

Šesť aktivistov skupiny Last Generation prerazilo v sobotu skoro ráno plot mníchovského letiska a prilepili sa na pristávacie dráhy. Letisko bolo dočasne uzavreté a letecká doprava musela byť presmerovaná do iných miest. Obnovili ju asi po dvoch hodinách, šesť aktivistov polícia zadržala.

Posledná generácia na sieti X obvinila nemeckú vládu, že „bagatelizuje“ negatívne účinky lietania na životné prostredie namiesto „úprimného konania“. Letecká doprava tvorí takmer 10 percent podielu Nemecka na globálnom otepľovaní. Podobné akcie skupina v minulosti urobila na viacerých nemeckých letiskách, tiež na diaľniciach či v centrách miest.

(tasr, dpa, ap)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac