Vinár počas renovácie pivnice objavil mamutie kosti

Rakúsky vinár počas renovácie pivnice objavil mamutie kosti. Podľa Rakúskeho archeologického inštitútu Rakúskej akadémie vied je to „archeologická senzácia“.

Vinár Andreas Pernerstorfer našiel mamutie kosti, keď renovoval svoju pivnicu v obci Gobelsburg v dolnorakúskom okrese Krems. Nález oznámil úradom, tie neskôr uviedli, že kosti patrili prinajmenšom trom mamutom z kamennej doby.

„Myslel som si, že to bol len kus dreva, ktoré tam nechal môj starý otec. Potom som to však trochu vyhrabal a spomenul som si, že v minulosti môj starý otec povedal, že našiel zuby. A potom som si hneď myslel, že je to mamut,“ povedal Pernerstorfer pre rakúskeho vysielateľa ORF.

Výskumníci z Rakúskeho archeologického inštitútu vykopávajú kosti od polovice mája. Archeológovia Thomas Einwögerer a Hannah Parow-Souchonová vysvetlili, že kamenné artefakty a drevené uhlie nájdené na mieste naznačujú, že kosti sú staré 30 až 40-tisíc rokov. Podľa Parow-Souchonovej to bude po prvý raz, čo vedci budú môcť skúmať takýto nález v Rakúsku s modernými metódami.

Nález podľa odborníkov vytvára otázky o tom, ako ľudia v kamennej dobe lovili mamuty. Vedci veria, že prehistorické tvory zomreli na mieste, kde našli kosti, pričom ich tam mohli ľudia zahnať do pasce.

(bbc, sita)