Počet prípadov osýpok v Európe prudko rastie, ohrozuje milióny detí

Počet prípadov osýpok v Európe prudko rastie, ohrozuje milióny detí, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia a Detský fond Organizácie spojených národovo. Závažné komplikácie ochorenia predstavujú riziko najmä pre malé deti.

Podľa najnovších údajov bolo počas prvých troch mesiacov tohto roku v 45 z 53 krajín európskeho regiónu WHO oficiálne nahlásených až 56 634 prípadov osýpok a štyri súvisiace úmrtia. Počas celého vlaňajšieho roka bolo zo 41 krajín hlásených 61 070 prípadov a 13 úmrtí.

Viac ako polovica osôb, ktoré sa v európskom regióne WHO v roku 2023 nakazili osýpkami, bola hospitalizovaná, čo poukazuje na vysokú záťaž pre jednotlivcov, rodiny a systémy zdravotnej starostlivosti.

Osýpky sú jednou z najnákazlivejších chorôb na svete, ktorá sa šíri pri dýchaní, kašľaní alebo kýchaní infikovanej osoby. Vírus zostáva aktívny a nákazlivý vo vzduchu alebo na infikovaných povrchoch až dve hodiny.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok