Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva stiahol veľvyslanca brazílskej vlády v Izraeli

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva stiahol veľvyslanca brazílskej vlády v Izraeli po mesiacoch napätia medzi oboma krajinami v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Izrael bezprostredne nereagoval.

Brazílsky prezident často kritizuje izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy a začiatkom tohto roka ju prirovnal k holokaustu.

Izraelsky minister zahraničných vecí Jisrael Kac si vo februári v tejto súvislosti predvolal brazílskeho veľvyslanca Frederica Meyera na stretnutie do pamätného centra holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme, kde ho verejne pokarhal v hebrejčine bez prítomnosti prekladateľa, uviedol brazílsky zdroj.

V reakcii na to Brazília odvolala Meyera na konzultácie a následne si predvolala izraelského zástupcu v Brazílii. Zdroj uviedol, že neboli splnené podmienky na to, aby sa Meyer „mohol vrátiť“ do Izraela.
Brazílske zastúpenie v Izraeli bude medzitým viesť diplomat Fabio Farias.

(tasr, ap, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac