V Dubnici vysadili stromčeky pre novorodencov. Primátor Wolf venoval jeden svojmu synovi

DUBNICA NAD VÁHOM – Vo stredu 29. mája si sedem rodín adoptovalo novozasadené stromčeky v meste. Pre dubnického primátora Petra Wolfa to bol špecifický moment. Na jeden z nich totiž nainštaloval tabuľku s menom svojho polročného syna.

primátor Dubnice Rodinka primátora Dubnice n. V. Petra Wolfa. Foto: Ľubomír Chochuľa

V symbolickom sadení stromčekov pre novorodencov pokračuje dubnická radnica aj tento rok. Aktuálne vysadili na Hájoch pri kruhovom objazde dve ozdobné jablone, päť ozdobných višní pribudlo na Okružnej ulici.

Každá tabuľka nesie meno dieťaťa a krátky popis. Na tej pre syna primátora je uvedené: „Som výnimočný strom. V roku 2024 ma vysadila rodina Arthura, spolu s ktorým rastiem a robím radosť svojmu okoliu.“

Pre Trenčiansky Štandard hovorí dubnický primátor Peter Wolf. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Za tie tri roky sme vysadili už zhruba 200 drevín. Tie chceme aj naďalej vysádzať, preto budeme pokračovať v tejto aktivite. Vyberáme si na to vhodné miesta, nemôžu tam byť inžinierske siete, aby sme nezasahovali do ich ochranných pásiem. Vždy sa to snažíme rozvrhnúť tak, aby to bolo v rôznych lokalitách mesta,“ povedala pre Trenčiansky Štandard vedúca referátu životného prostredia na MsÚ v Dubnici n. V. Janka Beniaková.

Stromy sadia aj podľa lokalít trvalého bydliska malých Dubničanov a Dubničaniek, aby to práve tí mali k tomu svojmu čo najbližšie. Stav drevín mesto priebežne kontroluje, no aj napriek starostlivosti sa niektoré neujmú.

Samospráva pri narodení dieťatka ponúka rodičom okrem stoeurového príspevku aj darček na pamiatku. Môžu si vybrať knihu, ktorú napísal a ilustroval dubnický výtvarník Jozef Vydrnák alebo sadeničku stromu, ktorý si rodičia symbolicky zasadia a označia tabuľkou s menom svojho dieťaťa.

Iniciatívu dubnickej samosprávy Zasaď si svoj strom a sleduj ako rastie spolu s novým členom rodiny si občania mesta osvojili a majú o tento druh adopcie veľký záujem. „Viac ako dve tretiny rodičov preferuje práve alternatívu so stromčekmi,“ dodala Beniaková.

Všetkých sedem mladých rodín, vrátane tej primátorovej, si to v stredu 29. mája náležite užili a sľúbili, že sa o nové adoptované stromčeky budú starať a pravidelne ich polievať.

Rodičia päťmesačného Šimona a takmer trojročného Olivera – Jana Mahďarová a Dominik Hegyi. Zdroj: Ľubomír Chochula


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac