Volebné moratórium sa pre incident v Palárikove predĺži do jednej ráno v nedeľu

Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa predĺži o tri hodiny, presnejšie do 01:00 v nedeľu.

volby2 Na snímke dôchodkyňa volí v zariadení pre seniorov Jeseň počas volieb do Európskeho parlamentu v Banskej Bystrici v sobotu 8. júna 2024. Foto: Ján Krošlák/TASR

Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu a a prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka.

Pripomeňme, že v Palárikove (okres Nové Zámky) uzatvorili tri volebné miestnosti v súvislosti s nálezom bieleho prášku. Ten sa mal nachádzať na hlasovacích lístkoch. Incident nahlásili približne o 9:00.

Dve z troch z troch miestností krátko po 10:00 opäť otvorili. Rezort vnútra informoval, že volebnú miestnosť, v ktorej došlo k incidentu, otvorili až o 12:00.

„Čas volieb v tomto okrsku a v tých ďalších priľahlých sa predĺži v túto chvíľu minimálne o tri hodiny, to znamená, že aj samotné moratórium sa predlžuje o tri hodiny,“ poznamenal Burda na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Na základe analýzy kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Nitre sa zistilo, že v prípade bieleho prášku išlo o škrob. „Môžem potvrdiť, že analýzou sa zistilo, že nešlo o žiadnu nebezpečnú látku, ale o obyčajný škrob,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Incident v Palárikove eviduje aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). „Niekedy sa aj takéto incidenty udejú, ale, našťastie, sa nikomu nič nestalo. Takže ide o vec, ktorú musíme riadne prešetriť, a zabezpečiť to, aby ten priebeh bol plynulý,“ povedal s tým, že polícia robí všetko pre to, aby eurovoľby prebiehali v pokoji.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje 23 politických subjektov. Slováci volia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Definitívne výsledky v poradí piatych eurovolieb na Slovensku budú zverejnené v nedeľu (9. 6.) po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách EÚ.

(tasr/sita)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok