Pri obnove kultúrneho domu v Tuhári mysleli aj na lastovičky

Hniezda pre lastovičky, vybudované pri obnove kultúrneho domu v Tuhári. Foto: Facebook.com/Obec Tuhár Hniezda pre lastovičky, vybudované pri obnove kultúrneho domu v Tuhári. Foto: Facebook.com/Obec Tuhár

TUHÁR – V obci Tuhár v okrese Lučenec v uplynulom období dokončili projekt rekonštrukcie strechy na časti polyfunkčnej budovy, v ktorej sídli kultúrny dom.

Súčasťou projektu bolo aj osadenie 75 hniezd pre belorítky a lastovičky. Pre TASR to uviedol starosta Peter Čeman. Na obnovu strechy kultúrneho domu sídliaceho v polyfunkčnej budove, ktorej súčasťou je aj obecný úrad, získala samospráva z Environmentálneho fondu vyše 80-tisíc eur.

V rámci projektu, ktorého cieľom bolo zvýšiť energetickú účinnosť objektu, obec realizovala kompletnú výmenu strechy. Na okná budovy nainštalovali aj odrazové fólie, ktoré odrážajú slnečné žiarenie a zabraňujú prehriatiu vnútorných priestorov. V rámci projektu v Tuhári pribudlo aj 75 hniezd pre belorítky a lastovičky.

„Osadili sme ich na budovu obecného úradu a kultúrneho domu. Týmto by sme chceli zvýšiť ich počet v našej obci a podporiť biodiverzitu,“ priblížil Čeman. Hniezda osadili v polovici mája a podľa starostu už spozorovali pár jedincov vtákov, ktoré do hniezd nalietavali.

„V hodnotiacich kritériách z Environmentálneho fondu bolo aj hodnotenie vedľajších aspektov projektu, kde bola možnosť buď vysadiť stromy alebo zachytávať dažďové vody, čo sú projekty, ktoré sme už zrealizovali,“ vysvetlil starosta myšlienku osadenia nových hniezd.

Pripomenul tiež, že obec vlani získala vyše 170-tisíc eur, vďaka ktorým pri kultúrnom dome pribudli tri podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...