100-ročný americký veterán sa v Normandii oženil so svojou 96-ročnou snúbenicou

Veterán z druhej svetovej vojny Harold Terens a jeho snúbenica Jeanne Swerlinová spečatili svoju lásku manželským sľubom v kamennej radnici v Carentane neďaleko pláží vo francúzskej Normandii, kde sa počas Dňa D 6. júna 1944 vylodil.

100-Year-Old World War II veteran marries in France Foto: Profimedia.sk

Dôchodca z USA o svojej svadbe povedal, že ide o „najlepší deň v jeho živote“. Terensovým náboženstvom je podľa jeho slov láska a tá zvíťazila nad vojnou.

Nevesta Jeanne zas skonštatovala, že láska nie je len pre mladých. „Dostávame motýle,“ povedala. Zároveň ocenila, že novomanžel sa dobre bozkáva.

„Toto je najlepší okamih môjho života, mám 100 rokov a moja snúbenica 96. Vziať sa tu v Carentane je neuveriteľné. Je to moje druhé najobľúbenejšie miesto na svete. Cítim sa zase mladý,“ povedal Harold, keď po obrade zamával davu priaznivcov z balkóna.

„Všetkým na dobré zdravie. Tiež na mier vo svete a zachovanie demokracie na celom svete a ukončenie vojny na Ukrajine a v Gaze,“ povedal Terens pri štrnganí pohármi s nevestou.

Novomanželia majú podľa slov starostu sľúbenú taktiež špeciálnu svadobnú oslavu. Pozvaní boli na štátnu večeru v Elyzejskom paláci v sobotu večer s prezidentom Emmanuelom Macronom a americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Terens, ktorý dostal v roku 2019 francúzsky Rad čestnej légie, bol vo štvrtok znovu vyznamenaný spolu s ďalšími veteránmi na ceremoniáloch k 80. výročiu vylodenia.

Veterán z druhej svetovej vojny prvýkrát navštívil Francúzsko ako 20-ročný desiatnik vzdušných síl americkej armády krátko po dni D. Terens narukoval v roku 1942 a po odoslaní do Británie bol pripojený k štvorpilotnej stíhacej jednotke P-47 Thunderbolt ako ich technik.

(ap, let)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok