Príbeh Rozária u Bohušov: Každá ruža je ako žena, ktorú treba milovať

Rozárium u Bohušov Rozárium u Bohušov nájdu návštevníci v Nižnej Myšli na Širokej ulici. Foto: rozariumubohusov.sk/redakcia

KOŠICE – Vstúpte do sveta, kde krása nie je len v kvetoch, ale aj v srdciach ľudí, kde ruže nie sú len kvety, ale aj symboly lásky a oddanosti. Zaujíma vás príbeh jedinečného rozária, ktoré založil manželský pár Anny a Pavla Bohušovcov v obci neďaleko Košíc?

Toto rozárium je výsostne rodinná záležitosť. „Vstupné nevyberáme. Pri vchode do nášho rozária máme kasičku, do nej môžu ľudia prispieť dobrovoľným príspevkom, ktorý pôjde na kúpu ruží,“ povedal majiteľ Pavol.

Otváracie hodiny sú od 9.00 do 18.00 h. Počas víkendu je aj ranné (6.00) a večerné (21.00) voňanie ruží, ktoré je sprevádzané osvetlením.

Ako vznikla oáza ruží?

Nižná Myšľa je známa archeoskanzenom. Okrem toho aj zeleninárskou výrobou, ktorá tu v čase existencie pôvodného roľníckeho družstva fungovala roky.

„Po zániku družstva sme obnovili zeleninársku výrobu. Fungovali sme tam 20 rokov a až potom sme sa stiahli sem. Takže sme najprv obnovili zeleninársku výrobu a následne sme si založili rozárium,“ povedal Pavol Bohuš.

Kvetinový raj vznikol po návšteve v niekoľkých rozáriách na Slovensku. „Myšlienka tohto rozária vznikla niekedy v roku 2018, keď sme s manželkou prešli viacero rozárií. Na jeseň sme sa rozhodli, že si založíme vlastné. Pozháňali sme ruže a urobili prípravu. To znamená, že sme pripravili celé záhony, vyhnojili sme ich a na jar v roku 2019, presne 11. a 12. apríla, sme sadili,“ priblížil hrdý majiteľ.

Mnohí návštevníci sa pýtajú na počet ruží

„Na začiatku sme vysadili 1200 ruží a 180 odrôd, aj keď je pravda, že sa to už trochu pozmenilo tým, že sme prešli aj na slovenský sortiment. Počítať ich ale nebudeme. Bude to určite aj 200 odrôd či o 100 ruží viac, to však pre naše rodinné rozárium vôbec nie je dôležité. Na Slovensku máme aj rozárium, ktoré každý rok zvyšuje počet ruží, ale nie je tam žiadna nová ruža. Pri rozáriách nejde o čísla,“ objasnil pán Pavol.

Rodinné a jedinečné

Na území Slovenska je viacero rozárií, to na východe je však čímsi špeciálne. „Naše rozárium je výnimočné. Je jedinečné tým, že nenadväzujeme na žiadne tradície, o ružiach nemáme hlbšie vedomosti. Ruže len milujeme a s láskou sa o ne staráme. Ruža je ako žena. Nesnaž sa jej rozumieť. Len ju miluj a s láskou sa o ňu staraj. Ona bude tvoju lásku opätovať a bude prekvitať do krásy,“ uvádzajú manželia Bohušovci na webstránke rozária.

„Sme úplne excentrickí jednak polohou, ale aj tým, že sme rodinné rozárium bez akejkoľvek štátnej podpory, bez akýchkoľvek fondov,“ doplnil pán Pavol.

Milovníci ruží sa často pýtajú na občerstvenie, ktoré ale v priestoroch rozária nie je na predaj. „Ľudia by u nás pili, jedli, občerstvenie na predaj ale neponúkame,“ povedal Pavol. Z návštevy si však môžu odniesť milý suvenír.

„Návštevníkom ponúkame kúpu ruží, čo nás však veľmi zaťažuje. Ide to na úkor rozária. Prioritne by sme sa mali venovať rozáriu. Je z toho určite aj nejaký osoh, ale je tam aj veľa odpadu. Ruže sú iba v prepravných kvetináčoch, čo nie sú kvetináče vhodné na denné pestovanie. Ľudia z toho však majú veľkú radosť, keď si môžu odniesť niečo, čo u nás videli,“ konštatoval majiteľ.

Rozária na území Slovenska

„Na Slovensku máme univerzitné rozárium vo Zvolene, v Nitre či v Bratislave, aj Lesnícky ústav má rozárium v Mlyňanoch. Tam sú však ruže viac-menej okrajovo, je tam iba jedna lúka s ružami. V Dunajskej Strede sa nachádza mestské rozárium, a tým, že tam sú zastúpení aj maďarskí šľachtitelia, tak ho podporujú aj Maďari,“ objasnil Pavol situáciu s rozáriami na Slovensku.

„Tiaž máme Medolandiu v Dolnej Krupej, kedysi to bolo najväčšie rozárium. V roku 1945 tam bolo takmer 30-tisíc ruží, no neskôr zaniklo. Momentálne sa tam nachádza liehovar, hotel, reštaurácia, vyrába sa tam medovina a je tam aj rozárium,“ dodal Pavol na záver.

V rozáriu možno doslova zažiť atmosféru a jedinečnosť a tiež unášať sa vôňou a krásou tisícok ruží, ktoré rozkvitajú nielen v záhonoch, ale aj v srdciach návštevníkov. Je to miesto, kde každý kvet rozpráva príbeh lásky a oddanosti a kde sa každý návštevník stáva súčasťou tejto nádhernej rozprávky manželského páru.

Majiteľ rozária pri 7-metrovej tabuli s dejinami ružiarstva na Slovensku. Foto: redakcia

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...