Slony africké používajú na oslovovanie ostatných jedincov unikátne mená

Slony africké používajú na oslovovanie ostatných jedincov unikátne mená, ukázal vedecký výskum. Tím bádateľov pristúpil pri zisťovaní záverov v Keni k použitiu umelej inteligencie, ktorej algoritmus analyzoval dve stáda.

Slony. Foto: Save the magafauna/X Slony. Foto: Save the magafauna/X

Podľa vedúceho autora výskumu Michaela Parda závery ukazujú „nielen to, že slony používajú špecifické vokalizácie pre každého jednotlivca, ale že rozpoznávajú a reagujú na volanie adresované im, pričom ignorujú volanie adresované iným“.

Štúdia uskutočnená na vzorke 469 „oslovení“ medzi 101 vysielajúcimi a 117 prijímajúcimi slonmi ukázala, že využívajú širokú škálu zvukov, pričom „menami“ na seba volajú najmä na dlhé vzdialenosti. Na rozdiel od delfínov a papagájov tak nevyužívajú imitáciu osloveného.

(guardian)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok