Nový posun: NATO vraj schválilo misiu na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie údajne vo štvrtok schválili misiu zameranú na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Informuje o tom nemecká tlačová agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov NATO.

profimedia-0862935283 Tréning ukrajinských vojakov, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Projekt je predovšetkým o tom, že NATO chce v budúcnosti prevziať medzinárodnú koordináciu dodávok zbraní a výcvikových aktivít pre ukrajinské ozbrojené sily.

Misia nazvaná Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU) by predstavovala prvé poskytnutie takejto pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO.

Väčšina štátov NATO predtým hlasovala za názov „Misia NATO Ukrajina“. Federálna nemecká vláda však zaujala stanovisko, že by sa to mohlo mylne chápať tak, že aliancia chcela poslať vojakov na Ukrajinu.

Doteraz členské krajiny Aliancie koordinovali pomoc prostredníctvom svojej neformálnej Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny vedenej Spojenými štátmi.

Takýto presun zodpovednosti je jedným z prvkov rozsiahlejšieho diskutovaného návrhu, aby spojenci NATO prijali určitý dlhodobý záväzok týkajúci sa podpory pre Ukrajinu.

Štvrtková dohoda neobsahuje podľa zdrojov agentúry DPA nijaké konkrétne finančné záväzky. Stanovuje však, že spoločnú pomoc bude prinajmenšom koordinovať samotné NATO.

DPA pripomína, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na májovom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Prahe žiadal, aby sa spojenci zaviazali k tomu, že Ukrajine poskytnú každoročne aspoň 40 miliárd eur.

(tod/tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok