Donald Trump: Ak budem znovuzvolený za prezidenta, pomoc Ukrajine preruším

Trump privítal odstúpenie DeSantisa z boja o prezidentskú nomináciu Donald Trump. Foto: TASR/AP

Donald Trump varuje, že ak bude znovuzvolený za prezidenta, pomoc Ukrajine preruší. Na predvolebnom zhromaždení v Detroite skritizoval aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a označil ho za „najväčšieho obchodného agenta“ všetkých čias.

Americký exprezident v sobotu kritizoval rozsah americkej podpory pre Ukrajinu a vyhlásil, že ak bude v novembri opätovne zvolený, okamžite „to dá do poriadku“.

„Práve pred štyrmi dňami odišiel so 60 miliardami dolárov, vrátil sa domov a oznámil, že potrebuje ďalších 60 miliárd dolárov. Nikdy to nekončí,“ povedal Trump s tým, že on tento „problém“ vyrieši ešte skôr, ako nastúpi do Bieleho domu.

„Budem to mať vyriešené pred nástupom do Bieleho domu ako zvolený prezident,“ povedal.

Západní spojenci Ukrajiny pracujú na zabezpečení dlhodobej pomoci pre Kyjev práve v obavách, že prípadné znovuzvolenie Trumpa by mohlo obmedziť podporu USA Ukrajine. Bidenova administratíva minulý týždeň napríklad predĺžila Ukrajine dlhodobé bezpečnostné záruky.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu zasa oznámila balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 1,5 miliardy dolárov – zameraný predovšetkým na sektor energetiky a humanitárnu pomoc.

(politico, max)


Ďalšie články
Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Cez víkend priniesli viaceré slovenské médiá správu o španielskych rehoľníčkach, ktoré boli údajne pre spory o majetky s Vatikánom exkomunikované. V skutočnosti je to však celé trochu komplikovanejšie. Prípad, ktorý sa odohráva v Španielsku, však skutočne vyzerá bizarne. Jeho jadrom je konflikt klarisiek z kláštora v meste Belorado s arcidiecézou Burgos, na čele...