Súdna rada nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie v prípade lex atentát

Súdna rada nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie v prípade lex atentát, ktorý minulý týždeň schválila vláda na svojom rokovaní.

Vo¾ba novej predsedníèky Súdnej rady SR Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Dôvodom je ustanovenie návrhu zákona o opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie, ktoré sa týka rozšírenia skutkových podstát trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia aj o stav, keď je osobe právoplatne uložená povinnosť uhradiť pokutu a osoba bez vážneho dôvodu túto povinnosť nesplní. Informovala o tom na svojom webe. Vyzýva preto vládu, aby dané ustanovenie z návrhu zákona vypustila.

„Súdna rada Slovenskej republiky dnes prijala uznesenie k návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike, ktoré doručila podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Petrovi Žigovi (Hlas-SD),“ priblížila Súdna rada s tým, že Národnú radu SR vyzvala na neprijatie novely Trestného zákona obsiahnutej v predmetnom ustanovení návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.

Tzv. lex atentát schválila minulý týždeň vláda. Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia. Chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami. Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“. Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok