V južnom Španielsku objavili najstaršie víno v kvapaľnej podobe

V južnom Španielsku objavili najstaršie víno v tekutom skupenstve. V priebehu dvoch tisícročí pôvodne biele víno nadobudlo bordové sfarbenie. Alkohol sa na mieste nálezu nachádzal v urne spolu so spopolnenými kosťami z rímskych čias.

Antické víno v hrobe na juhu Španielska. Foto: Nina Willburger/X Antické víno v hrobe na juhu Španielska. Foto: Nina Willburger/X

Pohrebná nádoba bola objavená ešte v roku 2019 v hrobe z obdobia Rímskej ríše. Až neskôr sa však vedcom podarilo objasniť, že tekutina predstavuje víno s čerešňovým nádychom charakteristickým pre danú oblasť.

Na mieste náleziska v španielskej Carmone objavili pred piatimi rokmi hrob s celkovo ôsmimi hrobovými výklenkami obsahujúcimi rôzne nádoby. Jednou z nich bola aj krištáľová nádobka obsahujúca parfém, iná obsahovala zmienené víno spolu s popolom z kostí a prsteňom.

Doposiaľ najstaršie víno objavili archeológovia pri nemeckom meste Speyer v roku 1867 a tekutinu datovali do 4. storočia nášho letopočtu.

(guardian)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac