Egypt odobral prevádzkové licencie 16 turistickým spoločnostiam

Egypt odobral prevádzkové licencie 16 turistickým spoločnostiam, pričom ich obvinil zo zodpovednosti za smrť egyptských pútnikov v Mekke.

Zdravotnícke a bezpečnostné zdroje uvádzajú, že počas tohtoročnej púte do Mekky zomrelo najmenej 530 Egypťanov, z toho bolo potvrdených 31 úmrtí v dôsledku chronických chorôb.

Turistické spoločnosti, ktoré zabezpečovali cestovanie, neposkytli všetky potrebné služby, ako zdravotnícke a ubytovacie. Agentúry sú obviňované z toho, že posielajú pútnikov do Saudskej Arábie na osobné návštevné víza, a nie pútnické víza, ktoré umožňujú prístup do Mekky, kde sa konajú rituály.

Egyptské úrady tiež tvrdia, že tieto cestovné kancelárie neposkytli pútnikom „vhodné ubytovanie“ a dodali, že to spôsobilo „vyčerpanie pútnikov v dôsledku vysokých teplôt“. Zdravotnícke služby, ktoré ponúkajú saudské úrady na zmiernenie ťažkostí spojených s púťou, nie sú ponúkané tým, ktorí cestujú s osobnými vízami.

V posledných dňoch zomreli stovky ľudí z rôznych krajín v zlých podmienkach na púti, kde teploty občas prekročili 51 stupňov Celzia.

(reuters)