Ako sa Viganòa zastal Jim Caviezel a prečo odmieta bývalý nuncius spolupracovať

Medzi časťou katolíkov predovšetkým v USA požíva Viganò vysokú dôveru. Ak bude prelát exkomunikovaný, časť ľudí ho možno bude nasledovať a reputácia pápeža Františka tým utrpí najmä u tradične ladených katolíkov.

Election 2023 Ohio Herec Jim Caviezel, známy z filmu Umučenie Krista. Na fotografii na ružencovom turné v Ohiu v lete 2023. Foto: ČTK/AP, Darron Cummings, Profimedia

Arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý apoštolský nuncius v USA v rokoch 2011 až 2016 a tvrdý kritik pápeža Františka, minulý štvrtok na sociálnej sieti X uviedol, že vatikánske Dikastérium pre náuku viery (DNV) ho obvinilo zo spáchania zločinu schizmy.

Predmetom obvinenia sú arcibiskupove „verejné vyhlásenia, z ktorých vyplýva popieranie prvkov potrebných na zachovanie spoločenstva s Katolíckou cirkvou: popieranie legitimity pápeža Františka, rozchod s ním a odmietanie Druhého vatikánskeho koncilu,“ uvádza sa v kópii dekrétu pripisovanom DNV.

Mons. Viganò tvrdí, že 11. júna dostal dekrét z Dikastéria formou obyčajného emailu, ktorý obsahoval výzvu dostaviť sa osobne alebo prostredníctvom advokáta 20. júna popoludní do paláca Dikastéria pre náuku viery v Ríme, aby „vzal na vedomie obvinenia a dôkazy týkajúce sa zločinu schizmy, z ktorého je obvinený”.

V dekréte sa tiež uvádza, že ak sa arcibiskup nedostaví alebo nepredloží písomnú obhajobu do 28. júna, Dikastérium mu pridelí advokáta a Viganò “bude súdený vo svojej neprítomnosti”.

Viganò reaguje

Bývalý nuncius vo štvrtok dve hodiny pred termínom, keď sa mal prezentovať na Dikastériu, uverejnil na sociálnej sieti X status, v ktorom vyhlásil, že obvinenia voči svojej osobe považuje za poctu a že „(Druhý vatikánsky) koncil predstavuje ideologickú, teologickú, morálnu a liturgickú rakovinu, ktorej Bergogliova ‚synodálna cirkev‘ je nutnou metastázou“.

Po týchto vyjadreniach nasledovala dlhá kritika pápeža Františka, ktorého arcibiskup odmieta nazvať „pápežom” a používa iba jeho priezvisko „Bergoglio”. Pápež je obvinený z podpory nekontrolovanej imigrácie, z výziev spájať rôzne kultúry a náboženstvá, zo schvaľovania požehnania párov rovnakého pohlavia a nanucovania homosexualizmu veriacim.

Viganò ďalej kritizuje údajné ututlávanie škandálov spáchaných pápežovými chránencami a následne povýšenie týchto osôb do pozícií s najvyššou zodpovednosť. Nevyhýba sa ani kritike zelených tém: „Globalizmus nanucuje zelenú agendu: Bergoglio uctieva modlu Pachamama (Matka Zem), píše blúzniace encykliky o životnom prostredí, podporuje Agendu 2030 a útočí na tých, ktorí spochybňujú teóriu človekom zapríčineného globálneho otepľovania.“

Bývalý nuncius okrem toho pridáva kritiku Františka za jeho nedostatočnú obhajobu viery a mravov na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, za robenie kompromisov s čínskymi komunistami (údajne pre peniaze z Pekingu), za ignorovanie schizmy v Nemecku, a padla aj zmienka o tom, že súčasný pápež údajne slúži novému svetovému poriadku a jeho voľba v konkláve bola v podstate prevrat zamýšľaný Agendou 2030 a „mafiou zo St. Gallen“.

Treba povedať, že Viganò síce prezentuje zoznam obvinení voči súčasnému pontifikovi, ktorých časť má reálny základ, avšak viaceré dôkazmi nepodložené tvrdenia sa pohybujú na tenkom ľade a dosahujú hranicu konšpirácií.

Keďže si je Viganò vedomý vážnosti obvinenia, na záver vyhlásenia všetkých ubezpečuje, že je v plnom spoločenstve s Katolíckou cirkvou, s Magistériom (učiteľský úrad Cirkvi) rímskych pontifikov a s neprerušenou doktrinálnou, morálnou a liturgickou Tradíciou, ktorú verne zachovávajú.

Problémom je, že hneď na to vyhlásil: „Odsudzujem neomodernistické omyly, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Druhého vatikánskeho koncilu a takzvaného pokoncilového magistéria,“ a „zavrhujem, odmietam a odsudzujem škandály, omyly a herézy Jorge Maria Bergoglia, ktorý prejavuje absolútne tyranské zaobchádzanie s mocou“. 

Aby toho nebolo málo, Viganò seba samého prirovnal k schizmatickému arcibiskupovi Marcelovi Lefebvreovi, ktorý odmietol II. vatikánsky koncil a následne bol exkomunikovaný za nedovolené vysvätenie štyroch biskupov.

Hoci presne nevieme, aké dôkazy chce Dikastérium voči Viganòvi v súdnom procese použiť, samotné vyhlásenie z minulého štvrtka, v ktorom arcibiskup sumarizuje svoje stanovisko, môže svedčiť proti nemu.

Viganò nebude spolupracovať

Keďže nebolo isté, či arcibiskup reagoval na výzvu Dikastéria, o deň neskôr – v piatok uverejnil nasledujúce stanovisko na X: „Nemám v pláne ísť na Sväté ofícium (DNV) 28. júna a nedoručil som žiadne stanovisko, ani dokument na moju obhajobu na Dikastérium, ktorého autoritu neuznávam a neuznávam ani autoritu jeho prefekta [pozn. autora: prefektom je argentínsky kardinál Víctor Manuel Fernández], a neuznávam ani autoritu toho, ktorý ho vymenoval [pozn. autora: prefekt DNV je menovaný pápežom Františkom].“

A dodal: „Nemám v pláne podriadiť sa vykonštruovanému súdnemu procesu, v ktorom tí, ktorí ma majú nestranne súdiť s cieľom brániť katolícku ortodoxiu, sú zároveň tí, ktorých obviňujem z herézy, zrady a zneužívania moci.“

Súdny proces

Dikastérium pre náuku viery má autoritu rozhodovať v prípade zločinov proti viere a najzávažnejších zločinov proti mravom a sviatostiam. Kardinálov, patriarchov, pápežských vyslancov a biskupov súdi samotný pápež, ktorý však môže touto úlohou poveriť Dikastérium, k čomu došlo v prípade arcibiskupa Viganòa.

Zaujímavosťou na tomto prípade je, že DNV bude o bývalom nunciovi rozhodovať v mimosúdnom trestnom procese, teda v zrýchlenom súdnom konaní (kánon 1717-1720 CIC). Tento postup sa používa, keď dôkazy získané počas predbežného vyšetrovania sú natoľko jasné, že nie je potrebný ani plný kanonický súdny proces. Týmto spôsobom bol napríklad stíhaný kardinál McCarrick za zločiny sexuálneho zneužívania a súčasťou trestu bolo prepustenie z klerického stavu.

Ak Dikastérium arcibiskupa Viganòa uzná vinným zo spáchania zločinu schizmy počas pojednávania 28. júna a pápež rozsudok potvrdí, na základe vopred vyneseného rozsudku (latae sententiae) bude Carlo Maria Viganò exkomunikovaný (kánon 1364 CIC). Trest exkomunikácie má takzvaný medicínsky charakter. Jeho cieľom je náprava vinníka a v prípade, že potrestaný svoje konanie prehodnotí, pápež môže exkomunikáciu sňať.

Zároveň kánonické právo hovorí, že „ak to vyžaduje dlhotrvajúca vzdorovitosť alebo veľkosť pohoršenia, môžu sa pridať aj iné tresty, nevynímajúc prepustenie z klerického stavu“ (kánon 1364 CIC).

Arcibiskupove vyjadrenia zatiaľ naznačujú, že nemieni svoj názor zmeniť a keďže všetko komunikuje verejne, spôsobuje tým pohoršenie, keďže svoje názory šíri tak na sociálnej sieti X, kde ho sleduje viac ako 56-tisíc ľud, ako aj cez Nadáciu Exsurge Domine. Teda popri iných trestoch ako napríklad príkaz alebo zákaz zdržiavať sa na určitom území, mu hrozí aj prepustenie z klerického stavu, čo je veľmi vážna vec.

Ako ďalej

Momentálne je na ťahu Vatikán. Ak sa nič nezmení a arcibiskup Viganò aspoň trochu nezjemní svoj prístup napríklad tým, že začne komunikovať s Dikastériom, bude odsúdený a v dôsledku toho exkomunikovaný.

Zároveň by mal Vatikán k tejto kauze pristúpiť veľmi citlivo. Arcibiskup Viganò zastával v minulosti prominentné funkcie, v roku 2012 vzniesol vážnu kritiku voči finančnej korupcii vo Vatikáne, a v roku 2018 kritizoval pápeža Františka a ostatných prelátov z nedostatočného konania voči kardinálovi McCarrickovi (na čo Vatikán odpovedal 449-stranovou správou).

Navyše medzi časťou katolíkov predovšetkým v USA požíva Viganò vysokú dôveru. Dokonca herec Jim Caviezel, ktorý zobrazil osobu Krista v známom filme Mela Gibsona, uverejnil na X status, v ktorom vyzval ľudí, aby sa za arcibiskupa modlili. Jeho status mal od piatka večera dosah vyše 120-tisíc ľudí. Správy o kauze Viganò už teraz kolujú celosvetovo nielen po katolíckych médiách.

Ak bude Viganò exkomunikovaný z legitímnych dôvodov, časť ľudí ho možno bude nasledovať a reputácia pápeža Františka tým utrpí najmä u tradične ladených katolíkov, z ktorých si mnohí môžu myslieť, že pápež František sa pomstil ďalšiemu svojmu oponentovi.