AfD by mohla v europarlamente vytvoriť novú frakciu. Vstup zvažuje aj Republika

Vo¾by23: Predvolebná diskusia AZZZ SR s politikmi na hospodárske témy Milan Uhrík. Foto: Pavol Zachar/TASR

Nemecká euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa vzdala plánov na opätovný vstup do frakcie Identita a demokracia (ID) v Európskom parlamente (EP) a zvažuje vytvorenie novej politickej skupiny ultrapravicových síl pod názvom Suverénni.

Podľa nemeckej verejnoprávnej televízie ARD sa spolkové vedenie AfD rozhodlo odporučiť na kongrese strany koncom tohto týždňa odchod z frakcie ID.

Delegáciu AfD pred niekoľkými týždňami vylúčili z ID po kontroverzných vyhláseniach lídra kandidátky strany Maximiliána Kraha v predvolebnej kampani. Očakávalo sa, že po voľbách sa AfD zblíži s ID, najmä potom ako nemecká strana Kraha vylúčila zo svojej delegácie. K tomu však nedošlo.

Ak AfD nechce ostať skupine Nezaradených bez skutočného vplyvu, môže skúsiť založiť vlastnú politickú frakciu. Na to potrebuje najmenej 23 europoslancov, ktorí zastupujú aspoň štvrtinu členských štátov EÚ (minimálne sedem).

Po eurovoľbách je v EP 38 nových poslancov aj z podobne orientovaných strán, ktorí doteraz nepatria nikam a k dispozícii môžu byť europoslanci zo skupiny Nezaradených.

Pridá sa aj Republika?

Viaceré európske médiá ako nádejných označili poslancov hnutia Párty sa skončila (SALF) zo Španielska, strany SOS z Rumunska, Republiky zo Slovenska, Našej domoviny (MHM) z Maďarska, Demokratického vlasteneckého hnutia (NIKH) z Grécka a poľských strán Konfederacja a Ruch Narodowy.

„Sme v aktívnom kontakte prakticky so všetkými vlasteneckými stranami v EP, a rokujeme o všetkých možnostiach. Nevylučujeme ani Vami spomínaný scenár. Budúci týždeň by sa malo všetko objasniť,“ vyjadril sa predseda Republiky Milan Uhrík pre Štandard po otázke o potencionálnom vstupe do novej frakcie.

Portál Euractiv minulý týždeň informoval, že členovia novej možnej frakcie by mohli byť spomedzi signatárov „Sofijskej deklarácie“, ktorú iniciovala bulharská euroskeptická strana Obroda. Deklarácia okrem iného požaduje mierové rokovania na Ukrajine a koniec „cválajúcej byrokracie“ EÚ.

Zatiaľ nie je nič oficiálne

Anonymné zdroje z prostredia EP naznačili, že v prípade novej frakcie zatiaľ „nie je nič oficiálne“. Jej založenie musí byť oznámené predsedovi EP prostredníctvom vyhlásenia spolu s názvom skupiny. V politickom vyhlásení musia byť definované aj hodnoty, ktoré chce presadzovať a hlavné politické ciele. Musí obsahovať aj mená poslancov spolu s ich vyhlásením, že majú rovnakú politickú príslušnosť.

Podľa oficiálnych výsledkov eurovolieb bude mať najviac poslancov v EP Európska ľudová strana (EPP) – 189. Socialisti a demokrati (S&D) 136, tretí Európski konzervatívci a reformisti (ECR) 83 a štvrtá bude liberálna frakcia Obnovme Európu (RE) 81. Celkovo 58 má skupina ID, Zelení/EFA 56 a Ľavica 39.

Frakcia Suverénni, ak by vznikla, by bola najmenšia, pričom jej členovia by boli zo skupiny Nezaradení (45 kresiel) a Ostatní (38 zatiaľ bez príklonu k európskej politickej frakcii).

(tasr/tod)


Ďalšie články
Víťazom predčasných volieb vo Francúzsku je ľavica, Le Penovej strana je až tretia

Víťazom predčasných volieb vo Francúzsku je ľavica, Le Penovej strana je až tretia

Ľavicový Národný ľudový front (NFP) nečakane zvíťazil v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a národno-konzervatívnou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina v parlamente nezískala absolútnu väčšinu, teda 289 kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu. Vyplýva to z...
Čínske minimozgy z ľudských neurónov riadia roboty

Čínske minimozgy z ľudských neurónov riadia roboty

Laboratórium Haihe Univerzity v Tchien-ťine zaoberajúce sa interakciou mozog-počítač a integráciou človek-počítač vyvinulo spolu s výskumníkmi z Južnej univerzity vedy a techniky rozhranie na pripojenie k „mozgom na čipe“. MetaBOC (Meta Brain-on-Chip) umožňuje po pripojení k robotickému systému riadiť vyhýbanie sa prekážkam, sledovanie a uchopovanie predmetov. „Mozog na čipe“...