Nitra po búrke vyhlásila mimoriadnu situáciu. V Nových Zámkoch zatvorili nemocnicu

Ulice v Nitre sú po výdatných dažïoch zaplavené a neprejazdné Ulice v Nitre sú po výdatných dažďoch zaplavené a neprejazdné. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu podvečer. Neďaleko Nitry sa objavilo aj tornádo.

„Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane,“ skonštatoval primátor.

V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

V mestských častiach Dražovce a Zobor je vytopená pivnica v kultúrnom dome v Dražovciach, na Dobšinského ulici sú na komunikácii naplavené kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. V lokalite sú vytopené pivnice rodinných domov.

V Starom Meste sú zaplavené garáže, parkovisko a miestna komunikácia na Vodnej, na Kalinčiakovej sú zatopené rodinné domy a vyplavené splašky kanalizácie. Pod železničným priecestím na Staničej ulici je prepadnutá vozovka, v križovatke Štefánikova a Štúrova ulica sú praskliny v asfalte miestnej komunikácie. Na Mostnej ulici je zaplavené detské ihrisko, podjazd pod R1A z Napervillskej ulice na Zobor je zaplavený a neprejazdný.

V mestskej časti Chrenová voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie. V Janíkovciach sú zaplavené miestne komunikácie, domy a záhrady, v kultúrnom dome zateká do sály. V mestskej časti Čermáň je poškodená vozovka na križovatke ulíc Kostolná – Hlboká. Na Železničiarskej, Hanulovej a Golianovej ulici zostalo nefunkčné verejné osvetlenie, zhrnul aktuálne škody Hattas.

Zatvorili nemocnicu v Nových Zámkoch

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky je z dôvodu mimoriadnej situácie uzavretá. Mimoriadne opatrenia si vyžiadalo zatopenie nemocnice prívalovým dažďom, ktorý zasiahol mesto v stredu (26. 6.) podvečer, informovalo vedenie nemocnice.

Nemocnica vrátane ambulancií je zatvorená, platí zákaz návštev. Ruší sa operatíva. Pacienti, ktorí môžu byť bezpečne prepustení, budú poslaní do domácej liečby, potvrdila nemocnica. Opatrenia platia až do odvolania.

Tornádo

Okolie Nitry zasiahol počas stredajších podvečerných búrok takzvaný downburst. Ide o intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami, informuje portál imeteo.sk.

Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

V obci Žirany neďaleko Nitry sa krátko pred 17:00 objavilo aj tornádo. Spôsobilo materiálne škody menšieho rozsahu, predovšetkým na lesných porastoch. Zasiahlo aj niekoľko domov, na ktorých poškodilo strešné krytiny.

Zrážkomery zaznamenali počas búrky a silného dažďa v lokalite úhrny zrážok až okolo 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou až asi 80 kilometrov za hodinu.

V samotnej Nitre zaplavilo viaceré ulice

Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí. Viaceré ulice boli zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie, informovala radnica.

Doprava v centre mesta bola z hlavnej križovatky odklonená poza tamojšie obchodné centrum. Na mieste riadila dopravu polícia. Záchranné zložky sú v teréne, po ustálení dažďa začnú pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu. Polícia úsek uzavrela. Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov.

Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom.

Dvojcentimetrové krúpy

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platili pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Meteorológovia varovali v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten mohol dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňovali aj na krúpy do veľkosti aj nad dva centimetre.

SHMÚ v stredu večer vydal aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami platí pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Druhý stupeň sa týka okresov Senica, Galanta, Šaľa, Trnava a Topoľčany.

(tasr)


Ďalšie články
Odstúpte z prezidentských volieb, vyzýva Bidena New York Times. Ste len tieňom veľkého politika

Odstúpte z prezidentských volieb, vyzýva Bidena New York Times. Ste len tieňom veľkého politika

Redaktori denníka New York Times vyzvali úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z novembrových prezidentských volieb, v ktorých sa plánoval uchádzať o znovuzvolenie v súboji s jeho predchodcom a republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom. Výzva obsiahnutá v úvodníku jedného z najznámejších západných médií prichádza v...