Za tragickú zrážku vlaku s autobusom šofér nemohol. Kto ponesie zodpovednosť?

Nehoda si vyžiadala sedem životov. Foto: KR PZ v Nitre/TASR Nehoda si vyžiadala sedem životov. Foto: KR PZ v Nitre/TASR

SEMEROVO/NOVÉ ZÁMKY – Tragická nehoda, ktorá sa stala vo štvrtok podvečer na železničnom priecestí v Nových Zámkoch, pripravila o život sedem cestujúcich v autobuse na linke Nové Zámky – Kolta. Zomreli nevinní ľudia a vodič zrejme bude mať celoživotnú traumu.

V autobuse do Kolty sedelo podľa zistení denníka Štandard osem cestujúcich a šofér. Spolu s ďalšími vozidlami stál pred spustenými závorami s blikajúcim červeným svetlom, keď sa signalizácia zrazu vypla a závory sa zdvihli.

Presne v čase, keď bol autobus na koľajisku, sa z ľavej strany vyrútil rýchlik smerujúci z Prahy do Budapešti, ktorého strojvodca už zrážke a následnej tragédii nedokázal zabrániť. V autobuse, ktorý vlak roztrhol na dve časti, pričom jednu odhodil vedľa trate a druhú pred sebou tlačil ešte asi 300 metrov, zomrelo sedem ľudí.

Niektorí zhoreli, keďže oheň zachvátil trosky autobusu. Horieť začal aj rušeň, vo vlaku však nikto neutrpel vážnejšie zranenia.

Nebezpečné priechody

Nebezpečné železničné priechody sú na Slovensku známy problém. „Mnohé naše železničné priechody sú buď zle zabezpečené, alebo dosť poruchové, takže takéto nehody nie sú a nebudú ničím výnimočné. Pokiaľ sa nenájdu peniaze na modernizáciu železníc, mŕtvych pri zrážkach motorových vozidiel či autobusov s vlakmi bude iba pribúdať,“ povedal pre redakciu šofér autobusu Pavol.

Súhlasí s ním aj jeho kolega Ján. „To, čo sa stalo, je strašné. Ten úsek je ale pomerne neprehľadný najmä pre vodičov osobných vozidiel, pretože je tam vysoká tráva a hustý porast z náletových drevín. Počul som, že vodič autobusu neurobil žiadnu chybu, že tá je na strane železníc.“

Železničiari až dnes čistili okolie miesta hroznej tragédie od vysokej trávy a náletových drevín, ktoré bránili vodičom v rozhľade. Foto: Jozef Uhlárik

Vodič bol dobrý a zodpovedný

Zo siedmich mŕtvych v autobuse bolo šesť z obce Semerovo, jedna žena pochádzala z neďalekej Kolty, kde mal spoj končiť. O 53-ročnom vodičovi autobusu, ktorý nehodu prežil a leží vo vážnom stave v nitrianskej nemocnici, nám porozprávali zamestnanci obecného úradu v Semerove.

Práve odtiaľ totiž Igor pochádza, hoci teraz už žije v neďalekej Kolte, kam sa priženil. „Roky som s ním cestovala a môžem povedať, že je to nielen veľmi dobrý človek, ale aj zodpovedný vodič,“ povedala o ňom Marta z obecného úradu.

Jej kolegyňa sa vyjadrila aj na margo zabezpečenia železničného priechodu, ktoré vraj malo mať v deň nešťastia poruchu po dažďoch. „Nebolo to iba včera, ale haprovalo to už v sobotu, keď sme tadiaľ prechádzali. Vtedy tiež pršalo a stáli sme tam minimálne 10 minút. Už sa aj autá otáčali a odchádzali preč,“ ozrejmila.

„Nech nepovedia, že to bolo pokazené po stredajšej búrke, lebo sa to kazilo už cez víkend. A navyše je to tam neprehľadné a zarastené všakovakou burinou a vysokou trávou. Igor dodržal všetko, ako mal, a cez priechod išiel až vtedy, keď už červené svetlá neblikali a závora bola hore. No a vidíte, stalo sa takéto strašné nešťastie,“ dodala zronená žena, ktorá vodiča autobusu poznala dlhé roky a označila ho za zodpovedného.

Autobus skončil po náraze roztrhnutý na dve časti, pričom tú zadnú odhodilo vedľa koľajiska. Zdroj: Polícia SR – Nitriansky kraj

Obete ešte identifikujú

Rovnako poznal Igora aj starosta Semerova. „Vozil ma ešte ako študenta zo Semerova do Nových Zámkov a môžem povedať, že nepoznám lepšieho a opatrnejšieho šoféra autobusu, ako bol on. Myslím si, a som o tom presvedčený, že aj on, hoci tú tragédiu prežil, je obeťou tejto strašnej nehody. Verím tomu, že vyšetrovanie preukáže, že on na tom celom nenesie žiadnu vinu,“ skonštatoval Peter Čelko.

Zatiaľ nevedel povedať, či budú mať obete štvrtkovej tragédie spoločný pohreb, alebo si pozostalí budú riešiť poslednú rozlúčku s blízkymi samostatne.

„Prípad sa zatiaľ iba prešetruje, a ani všetky obete, najmä tie, ktoré zhoreli, ešte nie sú presne identifikované. Navyše, ani obec ešte nedostala oficiálnu správu, ktorí ľudia pri nehode zahynuli. Určité indície síce už máme, a preto je obec pozostalým súčinná. Pokiaľ budú potrebovať nejakú pomoc, tak im ju určite poskytneme,“ dodal Čelko.

Starosta tiež zrušil všetky plánované víkendové akcie. Medzi nimi mala byť aj slávnosť 47. výročia družby a priateľstva s českou obcou Šatov.

Starosta Semerova Peter Čelko je z tragédie a šiestich mŕtvych ľudí z jeho obce zronený. Foto: Jozef Uhlárik

Obec si takú tragédiu nepamätá

Najmladšou obeťou bol 21-ročný mladík, medzi mŕtvymi však bola aj Alžbeta (†60) so synom Dáriusom (†28), ktorý bol jej vytúženým dieťaťom. „Pokiaľ naša kronika siaha, tak väčšiu tragédiu sme tu ešte nemali. Je to najväčšia tragédia, akú sme tu doteraz zažili a akú prežívame,“ priznal smutne starosta Semerova, ktorý sa osobne poznal so zosnulými.

Nitrianska krajská polícia informovala, že polícia v Nových Zámkoch začala v danej veci trestné stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženie na zdraví. „Podľa predbežných zistení išiel vlak po uzavretej koľaji. Momentálne k tomu nie je viac čo dodať, je to predmetom vyšetrovania,“ uviedol Generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako.

Dodal, že pred nehodou prešiel priecestím osobný vlak do Nových Zámkov pri spustených závorách. Následne sa zodvihli, cez koľaje prešlo osobné auto a za ním išiel autobus.

Nehody autobusov

Na Slovensku evidujeme niekoľko veľkých tragédií, pri ktorých bol spoločným menovateľom autobus. Najtragickejšia nehoda sa stala 3. augusta 2003 pri Úhornej v okrese Gelnica. Vyžiadala si 13 mŕtvych a približne 25 zranených. Autobus so 47 pútnikmi sa zrútil z cesty po tom, ako mu v strmom kopci a ostrej zákrute zlyhal motor.

Podľa obžaloby vodič porušil zákaz vjazdu vozidlám dlhším ako desať metrov na komunikáciu so sklonom viac ako 20 percent a zaradením nesprávneho rýchlostného stupňa spôsobil vypnutie motora.

Po zatiahnutí ručnej brzdy navyše nezabezpečil autobus proti samovoľnému pohybu a nevyzval pasažierov, aby opustili vozidlo. Krajský súd napokon oslobodil 51-ročného vodiča Martina Gumáňa spod obžaloby z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Ďalší prípad sa stal 21. februára 2009, keď pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo dvanásť ľudí. Ďalších šesť osôb utrpelo ťažké zranenia a devätnásť cestujúcich ľahké.

V súvislosti s tragickou nehodou v Polomke vyhlásila vláda na 22. februára štátny smútok. Vodiča autobusu Jána Minaroviča z Bánoviec nad Bebravou napokon odsúdili na osem a pol roka.

Tragédia s rovnakým počtom mŕtvych sa stala aj 13. novembra 2019. Pri nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo dvanásť ľudí, z toho štyri maloleté deti. V súvislosti s mimoriadnou tragickou nehodou vyhlásili na 15. novembra štátny smútok. Vodič nákladného auta uznal svoju vinu a súd ho napokon odsúdil na osem rokov väzenia.

Tragická nehoda autobusu pri Malante si vyžiadala 12 ľudských obetí. Zdroj: HAZZ Nitra

Päť ľudí zomrelo a 34 utrpelo zranenia 2. septembra 2007 na ceste z Poľany do Hriňovej v časti Snohy, keď sa do rokliny zrútil autobus.

Štyria ľudia zahynuli a 11 osôb sa zranilo 7. novembra 2005 počas dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom.

Rovnako štyri osoby zomreli 6. júna 2014 pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec. Obeťami boli gymnazistky, pričom v autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel s autobusom mimo cesty a prevrátil sa.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...