V Essene dochádzalo k násilnostiam. Snem opozičnej AfD čelil náporu ľavicových radikálov

Demonštranti počas potýčky s policajtmi v nemeckom Essene v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP Demonštranti počas potýčky s policajtmi v nemeckom Essene v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP

V nemeckom Essene došlo k potýčkam medzi policajtmi a ľavicovými extrémistami. Aktuálne v meste prebieha snem pravicovej Alternatívy pre Nemecko, na ktorom si delegáti volia nové vedenie. Očakávalo sa až 100-tisíc protestujúcich, nasadené boli štyri tisícky policajtov. Podľa neskorších agentúrnych správ ich tam bolo zhuba 20-tisíc

Veľká skupina demonštrantov sa pokúsila preraziť policajný kordón už pred šiestou hodinou ráno, uviedla hovorkyňa polície. Policajti boli nútení zasiahnuť slzotvorným plynom a obuškami, dodala. Zatiaľ nebolo známe, koľko ľudí sa zranilo.

Policajti vyjadrili obavy, že by sa ľavicoví extrémisti mohli pokúsiť narušiť snem násilnými prostriedkami. Snem strany AfD sa koná v oblasti Rüttenscheid južne od centra mesta. Ľavicové skupiny avizovali, že sa delegátom AfD pokúsia zablokovať vstup do dejiska snemu.

O násilnostiach informovali viaceré médiá. Nemecký Der Spiegel napríklad opísal, že niektorí z delegátov AfD sa dostali na snem iba so značnými ťažkosťami. Preliezať museli policajné zátarasy, mnohých prenasledovali a naháňali demonštranti.

Nápor ľavicových extrémnistov si zažila aj jedna z kaviarní v Essene, v ktorej sa zabarikádoval predstaviteľ pravicovej frakcie. Vchod museli brániť policajti, ktorým sa nakoniec podarilo politika z miesta vyslobodiť.

Alternatíva pre Nemecko si v sobotu počas snemu v Essene opäť zvolila za svojich lídrov Alice Weidelovú a Tina Chrupallu. Weidelovú a Chrupallu potvrdili na čele AfD na dva roky po tom, čo nemali protikandidátov. Podporilo ich 79,8 percenta a 82,7 percenta delegátov, čo je podľa agentúry AP na pomery strany, ktorá sa často háda, skôr prejavom harmónie.

(tasr, sita, dpa)


Ďalšie články