Podľa švédskeho ministerstva zahraničia odsúdili v Iraku troch Švédov na trest smrti

Podľa švédskeho ministerstva zahraničia odsúdili v Iraku troch Švédov na trest smrti, a to pre údajnú účasť na streľbe. Rovnaký trest v tejto krajine zrejme hrozí aj ďalšiemu švédskemu občanovi, avšak v súvislosti s iným trestným činom.

Švédsko si už v júni predvolalo irackého chargé d’affaires (dočasne poverený vedením zastupiteľského úradu) v Štokholme, aby protestovalo proti rozsudku smrti pre jedného švédskeho občana. Podľa štvrtkového vyjadrenia rezortu diplomacie teraz iracká strana potvrdila, že v súvislosti s rovnakým trestným činom bol trest smrti uložený aj ďalším dvom Švédom.

„Informácie o trestoch smrti, ktoré sme dostali, sú mimoriadne vážne a usilujeme sa o to, aby sa tieto rozsudky nevykonali,“ uviedol švédsky rezort diplomacie. Ministerstvo dodalo, že má správu aj o štvrtom švédskom občanovi, ktorý mal byť v Iraku taktiež odsúdený na trest smrti, a to za iný trestný čin súvisiaci s drogami. Informáciu však zatiaľ však nevedelo overiť a potvrdiť.

Vo Švédsku sa trest smrti neudeľuje, pričom táto severská krajina sa dlhodobo stavia proti jeho vykonávaniu kdekoľvek svete. Švédsky denník Aftonbladet ešte v júni informoval, že zmienená trojica mužov bola v Iraku obvinená z účasti na zastrelení iného švédskeho občana. K tejto streľbe údajne došlo v januári.

(tasr, reuters)


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok