Španielska nacionalistická strana Vox sa pripojí k novej aliancii Patrioti pre Európu

Španielska nacionalistická strana Vox sa pripojí k novej aliancii Patrioti pre Európu, opustí tak frakciu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Oznámila to v oficiálnom vyhlásení.

„Vlastenecké sily, ktoré posilnili svoje postavenie v EP, majú historickú príležitosť pretaviť mandát voličov na jednu veľkú skupinu, ktorá sa môže stať alternatívou ku koalícii strán stredu, socialistov a krajnej ľavice,“ uviedol Vox. Dodal, že Patrioti pre Európu sú reakciou na hlasy požadujúce radikálnu a naliehavú zmenu smerovania EÚ.

Tento krok je úderom pre ambície talianskej premiérky Giorgie Meloniovej zabezpečiť, aby bolo ECR tretím najväčším zoskupením v europarlamente, ktoré by bolo protiváhou proti väčšine pozostávajúcej z umiernených ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov.

Líder strany Vox Santiago Abascal v rozhovore pre noviny La Gaceta povedal, že Meloniovej strana Bratia Talianska (FdI) bude „vždy partnerom, priateľom a spojencom Voxu“. Zároveň sa poďakoval poľskej strane Právo a spravodlivosť, ktorá tento týždeň krátko zvažovala odchod z ECR, za to, že je „predvojom vlasteneckých síl v Európe“.

(reuters, ansa, tasr)