Maďarsko zrušilo plánované stretnutie medzi Szijjártóm a Baerbockovou

Maďarsko zrušilo plánované pondelkové stretnutie ministra zahraničných vecí Pétra Szijjártó s jeho nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou v Budapešti.

Nemecké ministerstvo uviedlo, že je z tohto kroku „zaskočené“. Po piatkovom stretnutí maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve je podľa nemeckého rezortu potrebná „vážna a úprimná diskusia“.

Maďarský rezort diplomacie ani hovorca vlády bezprostredne nereagovali na žiadosť o komentár k situácii, uviedol Reuters.

Orbánova návšteva Moskvy bola prvým stretnutím ruského prezidenta s jedným z lídrov krajín EÚ od apríla 2022, kedy uplynuli dva mesiace od začiatku pretrvávajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Rokovanie medzi Orbánom a Putinom nahnevalo niektorých vedúcich predstaviteľov EÚ, ktorí varovali pred ústupkami voči Moskve. Zároveň poznamenali, že Orbán nerokoval v mene Únie.

Podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí sa zrušené stretnutie medzi Szijjártóm a Baerbockovou uskutoční v inom termíne.

(tasr, reuters)