Iránske prezidentské voľby vyhral reformista Pezeškiján

Iránske prezidentské voľby vyhral reformista Massúd Pezeškiján. V piatkovom druhom kole prezidentských volieb zvíťazil nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím.

Druhé kolo prezidentských volieb v Iráne Massúd Pezeškiján (uprostred) reaguje po jeho hlasovaní v druhom kole predčasných prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v Šahr-e-Kods pri Teheráne 5. júla 2024. V Iráne sa v piatok začalo druhé kolo prezidentských volieb v Iráne. Obyvatelia krajiny si volia nástupcu Ebráhíma Raísího, ktorý 19. mája zahynul pri havárii vrtuľníka. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters. FOTO TASR/AP

Pezeškiján získal 53,7 percent hlasov, zatiaľ čo Džalílí obdržal 44,3 percent. Volebná účasť dosiahla približne 49,8 percent. Právo voliť má v Iráne približne 61 miliónov ľudí.

V prvom kole, ktoré sa konalo minulý týždeň, zvíťazil Pezeškiján so ziskom 42,5 percenta hlasov. Džalílího podporilo 38,7 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla v prvom kole podľa údajov ministerstva vnútra približne 40 percent, čo je najmenej od revolúcie v roku 1979.

Pezeškiján, 69-ročný kardiochirurg, v predvolebnej kampani obhajoval zlepšenie vzťahov so Západom a obnovenie jadrovej dohody z roku 2015. Džalílí mal zas nekompromisné protizápadné postoje.

Prezidentské voľby sa mali v Iráne pôvodne konať budúci rok. Zmena termínu nastala po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka.

Výsledok prezidentských volieb nebude predstavovať zásadnú zmenu politiky Iránu v oblasti jadrového programu či podpory militantných skupín na Blízkom východe, keďže moc v krajine drží najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Prezident však riadi vládu a môže ovplyvňovať tón iránskej politiky.

(tasr, dpa)