Wildersova Strana slobody sa pridá do novej aliancie k Babišovi a Orbánovi

Wildersova Strana slobody sa pridá do novej aliancie k Babišovi a Orbánovi. Vznikajúca politická skupina, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán, bola pomenovaná Patrioti pre Európu.

Netherlands_Election860995 Geert Wilders, líder Strany za slobodu, známej ako PVV. Foto: TASR/AP

Holandská národne konzervatívna Strana slobody (PVV) vstúpi do novej aliancie podobne zmýšľajúcich politických strán v Európskom parlamente (EP), oznámil líder strany Geert Wilders. „Sme PVV patrioti, milujeme náš národ. Silný a nezávislý. Bránime sa nelegálnej migrácii, bránime mier a slobodu a podporujeme Ukrajinu,“ napísal Wilders v piatok na sociálnej sieti X.

„Chceme spojiť naše sily v EP a hrdo sa pripojíme k Patriotom pre Európu,“ dodal. V júnových voľbách do EP skončila PVV v Holandsku druhá a získala v europarlamente šesť kresiel.

PVV vyhrala vlani v parlamentných voľbách v Holandsku a je najväčšou stranou v novej vládnej koalícii, ktorá bola uvedená do úradu v utorok. Wilders však v novej vláde nesedí a kabinet povedie bývalý šéf holandskej tajnej služby Dick Schoof.

(tasr, dpa)