Nemecká strana AfD označila Orbánovu cestu do Moskvy za mierovú iniciatívu

Nemecká strana AfD označila Orbánovu cestu do Moskvy za mierovú iniciatívu. Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok v Moskve stretol s Putinom ako vôbec prvý z lídrov krajín EÚ od apríla 2022.

„Maďarsko ukazuje cestu a už v úvode svojho predsedníctva v Rade EÚ hovorí s oboma priamymi účastníkmi konfliktu. Toto je jedna z hlavných požiadaviek parlamentnej frakcie AfD od začiatku vojny,“ povedal Matthias Moosdorf, ktorý má vo frakcii AfD v Bundestagu na starosti zahraničnú politiku.

Orbán je podľa jeho slov jediným európskym lídrom, ktorý má stále otvorené komunikačné kanály s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Parlamentná skupina AfD víta skutočnosť, že možnosť skorého prímeria s cieľom mierových rozhovorov je teraz prioritou na najvyššej európskej úrovni. Orbán tým predovšetkým odhaľuje EÚ … ako vojnových štváčov, ktorí nekonajú v európskom záujme,“ povedal Moosdorf.

Orbán sa v piatok v Moskve stretol s Putinom ako vôbec prvý z lídrov krajín EÚ od apríla 2022. So šéfom Kremľa hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine, pričom Putina informoval aj o svojej utorňajšej návšteve v Kyjeve. Rokovanie Orbána s Putinom rozhnevalo Kyjev, Washington, aj lídrov EÚ, spomedzi ktorých viacerí zdôraznili, že Orbán v Moskve nerokoval v mene Únie, na čo ani nemá mandát.

tasr, dpa)