Starmer: Nová vláda nebude pokračovať v pláne deportácií migrantov do Rwandy

Starmer: Nová vláda nebude pokračovať v pláne deportácií migrantov do Rwandy. Migrantov mali podľa plánov deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Prvé zasadnutie vládneho kabinetu v Británii Britský premiér Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Plán predchádzajúcej vlády poslať migrantov do Rwandy označil nový britský premiér Keir Starmer na tlačovej konferencii za „mŕtvy a pochovaný“. Vyhlásenie prišlo po prvom zasadnutí jeho kabinetu, na ktorom nová vláda prijala náročnú výzvu vyriešiť množstvo domácich problémov a získať si priazeň verejnosti, ktorá je unavená rokmi úsporných opatrení, politického chaosu a zničenej ekonomiky.

Plány vtedajšej britskej vlády na posielanie žiadateľov o azyl do africkej Rwandy prešli britským parlamentom ešte koncom apríla.

Vláda vtedajšieho premiéra Rishiho Sunaka tak chcela odradiť ďalších ľudí, aby sa vydávali na cestu člnmi cez Lamanšský prieliv, ktorú ich ročne absolvujú desaťtisíce.

Kritici označili deportácie za nehumánne a vyjadrili pochybnosti, že takýto zákon migrantov od cesty do Británie skutočne odradí. Plány kritizovala aj Rada Európy či Organizácia spojených národov (OSN).

(tasr,ap)