Pochybenie nemocnice stálo ich dcéru život. Potrestania vinníka sa nedočkali ani po rokoch

PREJTA - Nina Chuchelová (†6) z Prejty (okr. Ilava) pocítila v októbri 2013 pálčivú bolesť brucha. Rodičia s ňou absolvovali rôzne vyšetrenia, až ju nakoniec prijali do trenčianskej nemocnice. Tu sa však jej najväčšie problémy ešte len začali.

Pochybenie nemocnice stálo ich dcéru život. Potrestania vinníka sa nedočkali ani po rokoch Dana a Ľubomír Chuchelovci pred Ministerstvom vnútra SR. Foto: Jozef Uhlárik

Pochybenie, ktoré viedlo k smrti malého dievčatka, údajne nastalo u službukonajúcich lekárok a ich kolegov. Podľa zúfalých rodičov podali ich dcére antibiotiká príliš neskoro a neposkytli jej ani dostatočnú infúznu liečbu.

Ninku následne previezli z Trenčína do Bratislavy v takmer beznádejnom stave. V hlavnom meste však svoj boj o život na druhý deň prehrala. V dôsledku závažných podozrení podali Dana a Ľubomír Chuchelovci na zdravotníkov z trenčianskej nemocnice trestné oznámenie.

Zlyhanie lekárov potvrdili nielen súdni znalci, ale na základe ich argumentov aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Polícia začala trestné stíhanie lekárok Jany B. a Silvie S. za prečin usmrtenia 15. októbra 2018, pred súd sa však vlani napokon dostala len prvá menovaná.

Lekárka sa cíti nevinná

Podľa rozhodnutia Okresného súdu v Trenčíne musela nemocnica vyplatiť nešťastným rodičom 30-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu, písomne sa im ospravedlniť a uhradiť všetky súdne trovy. Napriek tomu, že sa voči verdiktu o odškodnom nemocnica odvolala, Krajský súd v Trenčíne rozhodnutie prvostupňového okresného súdu potvrdil a rozhodol, že zdravotníci nesú za úmrtie Ninky plnú zodpovednosť.

„Sú to peniaze pokropené jej krvou. Viem, že nemocnicu bolí, keď nám musí zaplatiť, no ja im tie peniaze s radosťou vrátim, ak nám oni vrátia našu dcéru živú a zdravú,“ uviedol Ninkin otec, ktorý očakával, že sa súd spravodlivo vyrovná aj s verdiktom a trestom pre vinníkov tejto zbytočnej tragédie.

Žiaľ, mýlil sa. Lekárka Jana B. od začiatku tvrdila, že je nevinná. V čase, keď Ninku odovzdávala druhej lekárke, nejavila vraj známky akýchkoľvek zdravotných problémov

„Odo mňa pacientka liečbu mala. A dostatočnú,“ tvrdila Jana B. Podľa Ľubomíra však znalci jasne skonštatovali, že antibiotiká mali byť nastavené už dopoludnia, najneskôr na obed. Teda v čase, keď slúžila Jana B., ktorá jej však tieto lieky nenasadila.

Vinníkov je vraj viac

„Jana B. zodpovedala za to, či tie lieky Ninka dostane alebo nie. Lekárka, ktorá prišla po nej, však už dodržala všetko, čo mala, preto bola obvinená iba ona,“ skonštatoval Ľubomír.

„Prečo Ninka zomrela? Bolo to v tých infúziách a antibiotikách, s ktorými mali začať skôr. Každý lekár má na to síce iný názor, výsledok toho celého však bol, že naša dcérka je mŕtva,“ dodala Dana Chuchelová. Obaja rodičia si zároveň myslia, že vinníkov, ktorí zodpovedajú za smrť ich dcérky, bolo viac.

Okresný súd v Trenčíne lekárku Janu B. nakoniec spod obžaloby oslobodil. Prokurátorka sa však na mieste voči tomuto rozhodnutiu odvolala, a tak prípad putoval na krajský súd. Chuchelovcom však rozhodnutie o tom, ako dopadlo odvolanie, doručené nebolo. Nie sú totiž považovaní za účastníkov konania.

Pojednávanie na Krajskom súde sa konalo 16. júna tohto roku a bolo neverejné. Keďže Chuchelovci neboli účastníkmi konania, jeho závery im doručené neboli. Ninkin otec sa o rozhodnutí odvolacieho súdu dozvedel iba náhodou, a tak si jeho výsledok nechal zaslať dodatočne. Stalo sa tak iba pred pár dňami a z neho sa dozvedel, že krajský súd v plnom rozsahu zrušil verdikt okresného súdu, ktorý obžalovanú lekárku Janu B. oslobodil a nariadil doplnenie znaleckého posudku.

„Obhajoba sa opierala o to, že neexistuje príčinná súvislosť s jej smrťou. Ale ako to? Veď oni zanedbali liečbu, tak to je príčinná súvislosť. Súd teraz chce, aby znalci urobili ďalší posudok, aby sa vyjadrili k otázkam, či by Ninka prežila, keby jej boli podali všetky lieky. V jednom z predchádzajúcich posudkov uviedli, že by prežila na 85 percent. Ak by lekári všetko urobili správne a Ninka by napriek tomu zomrela, nedalo by sa im nič vytknúť,“ vysvetlil sklamaný Ninkin otec.

„Z výpovedí na pojednávaní je podľa mňa zrejmé, že súdení mali byť aj vedúci lekár a primár Pavol Š. Tí však obvinení neboli, pretože prokurátorka si zle prečítala spis,“ myslí si Ninkin otec Ľubomír.

Konečný verdikt

Chuchelovci tak na konečný verdikt čakajú ďalej. Na ťahu je okresný súd, ktorý vytýči opätovné pojednávanie s prizvanými znalcami alebo prípad posúdi na základe nového znaleckého posudku. To môže trvať ďalší rok až rok a pol.

Po verdikte okresného súdu však môže prísť ďalšie odvolanie a následné pojednávanie na krajskom súde. Chuchelovci však veria, že tak ako sa dočkali spravodlivosti pri uznaní viny nemocnice, dočkajú sa spravodlivého rozsudku aj teraz.

Ninka bola krásne a stále sa usmievajúce dievčatko. Zdroj: archív Ľ. CH.
Posledné spoločné Vianoce Chuchelovcov. Zdroj: archív Ľ. CH.
Zúfalí rodičia chodia už jedenásť rokov na hrob svojej milovanej dcéry. Foto: Jozef Uhlárik