Generál Breuer: Rusko sa pripravuje na útok na Západ. V roku 2029 bude mať na to zdroje

Ruská armáda každoročne dostáva 1 000 až 1 500 tankov. Preto sú najväčšie európske krajiny NATO podľa generálneho inšpektora nemeckých ozbrojených síl Carstena Breuera v nevýhode.

tank Leopard 1 Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

To podľa neho otvára ruskému prezidentovi dvere začať vojnu so Severoatlantickou alianciou. „Päť najväčších európskych členov NATO má v prevádzke len polovicu tohto počtu. Bundeswehr (ozbrojené sily Nemecka) má asi 300 bojových tankov. Ak k tomuto potenciálu pridáme zámery, ktoré určite možno čítať v Putinových prejavoch, mali by sme byť ostražití,“ dodal.

Na základe týchto informácií, ako aj údajov pochádzajúcich od spravodajských služieb a ozbrojených síl spojencov možno podľa neho usúdiť, že ruská armáda sa pripravuje na útok na Západ a do roku 2029 bude mať všetok materiál i personálne zdroje, aby to bolo možné.

Ako zdôraznil Breuer, znamená to, že Nemecko musí byť na takýto scenár pripravené. Pripustil, že pomoc Ukrajine sa dotkla zbrojných rezerv Bundeswehru a zatiaľ je vyriešená len otázka osobného vybavenia armády. „Vojaci vedia, že teraz prežívame krízu, pretože najprv musíme vyrobiť vybavenie, ktoré už máme objednané. Nové tanky ešte nie sú na prehliadke a nové lietadlá nie sú v hangári,“ poznamenal generál.

Zároveň ubezpečil, že situácia sa začne meniť budúci rok a v rokoch 2026 a 2027 možno očakávať „výrazný nárast“ príchodu nových zbraňových systémov k vojakom. Zároveň ťažko odpovedal na otázku, koľko by stálo dosiahnutie plnej bojovej pripravenosti nemeckej armády, no podotkol, že rozhodujúci je neustály a stabilný rast obranného rozpočtu.

Zvýšenie výdavkov o 1,25 miliardy eur na 53 miliárd eur v roku 2025 podľa neho nestačí na vybavenie, ktoré bude musieť Bundeswehr nakúpiť v budúcom roku.

(moscowtimes)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok