Bloomberg: Ukrajina chce usporiadať ďalší mierový samit. Tentokrát s účasťou Ruska

Ukrajina by chcela usporiadať ďalší mierový samit, tentokrát aj za účasti Ruska. V stredu o tom informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyjadrenia viacerých ukrajinských a západných diplomatických predstaviteľov.

Normandy Four summit in Paris Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastňujú na summite Normandskej štvorky v Elyzejskom paláci 9. decembra 2019. Foto: Profimedia.sk

Podujatie by sa malo uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA, keďže Kyjev sa údajne obáva, že prípadné zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa by obmedzilo alebo dokonca úplne zastavilo vojenskú pomoc.

Obavy tohto charakteru už mesiace vyslovuje celý rad pozorovateľov, pričom správa prichádza v kontexte stupňujúceho sa tlaku na Trumpovho protikandidáta Joea Bidena, aby zo súboja o kreslo šéfa Bieleho domu odstúpil. K tomu ho najnovšie vyzvalo už desať členov amerického Kongresu z Demokratickej strany.

Západné zdroje Bloombergu zároveň uvádzajú, že takéto stretnutie sa môže uskutočniť len vtedy, ak bude mať „jasný cieľ“ a bude sprevádzané „jasnými očakávaniami výsledku“.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin v komentári k týmto správam povedal, že Moskva sa nemieni zúčastňovať na udalostiach, akými sú ukrajinské mierové samity.

„Plán nadväzuje na prvý samit, ktorý sa konal minulý mesiac vo Švajčiarsku a zahŕňal zástupcov z viac ako 90 krajín. Rusko pozvané nebolo, niekoľko štátov vyslalo delegácie na nižšej úrovni a snaha Kyjeva získať kľúčové krajiny z globálneho Juhu stroskotala, pretože niektoré odmietli podpísať záverečné vyhlásenie,“ ozrejmil Bloomberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v prejave v Reaganovom inštitúte vo Washingtone vyzval USA, aby pomohli zorganizovať druhý samit, aby bol „silnejší a skutočne rozhodnejší“.

(tod)