Na bratislavskom letisku minimalizuje strety lietadiel s vtáctvom nevídaný pomocník

Výr skalný je najväčší druh sovy na Slovensku. Aj preto sa práve túto sovu rozhodli využiť na bratislavskom letisku, kde plaší vtáctvo a iné zvieratá, aby nedochádzalo k ich stretom s lietadlami.

Snímka obrazovky 2024-07-25 o 12.18.35 Výr skalný je najväčší druh sovy na Slovensku. Aj preto sa práve túto sovu rozhodli využiť na bratislavskom letisku, kde plaší vtáctvo a iné zvieratá, aby nedochádzalo k ich stretom s lietadlami. Foto: Instagram/bts.aero

„Je to najväčší druh z našich operencov, ktorých na letisku máme. Rozpätie krídel má približne 1,8 metra. Na biologickej ochrane letiska sa využíva najmä na odlákanie dravcov a krkavcovitých vtákov z prevádzkových plôch,“ uviedlo letisko s tým, že dovedna v okolí letiska využívajú 12 dravcov na plašenie vtáctva.

Priblížili tiež, že počas letnej sezóny zažívajú „najnebezpečnejšie“ obdobie, keďže pre väčší pohyb lietadiel dochádza aj k väčšiemu riziku stretov kŕdľov vtákov s lietadlami. „Daždivé dni zase prispievajú k väčšiemu výskytu hmyzu a dážďoviek, ktoré sú zdrojom potravy pre viaceré druhy vtákov, ktoré tak nad letiskom prelietavajú častejšie,“ dodalo letisko.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac