Rumunské ministerstvo obrany potvrdilo nález úlomkov ruského drona

Našli sa pri obci Plauru na východe Rumunska, ktorá leží neďaleko hraníc s Ukrajinou. Pátranie po ďalších podľa ministerstva pokračuje. Rezort dodal, že miesta pravdepodobného dopadu sú mimo obytných oblastí. Takisto nebola poškodená infraštruktúra.

Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, ilustračný obrázok. Foto: Twitter Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, starší, ilustračný obrázok. Foto: Twitter

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk uviedol, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany v noci na štvrtok zneškodnili 25 z 38 ruských dronov. Tri sa podľa jeho slov stratili po tom, ako preleteli nad územie Rumunska.

Ruské drony v noci na štvrtok útočili na ukrajinské prístavné mesto Izmajil na Dunaji neďaleko hraníc s Rumunskom. Miestne úrady hlásili dve zranené osoby a poškodenú infraštrukúru. Tento prístav na rieke Dunaj bol terčom útokov už druhú noc za sebou.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac