Traja ministri športu rokovali v Paríži. Keketi sa stretol s kolegami z Ukrajiny a Talianska

Všetci traja sa zhodli na prehĺbení spolupráce a odhodlaní pokračovať vo výmene skúseností a podpore spoločných iniciatív. Slovenský šéf rezortu na stretnutí s talianskym ministrom športu Andreom Abodim predstavil novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu a jeho ciele.

450481081_122118463076333277_7512134288964326411_n Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu. Foto: FB/Dušan Keketi

Zdôraznil systémový prístup a zbieranie skúseností z partnerských krajín, ako aj plány na financovanie športových subjektov a hľadanie alternatívnych zdrojov financovania vrátane výnosov z lotérií, hazardných hier a potenciálne aj verejného poistenia. „Práve skúsenosti z Talianska ukazujú, že každé investované euro do športu sa vráti trikrát,“ uviedol slovenský minister Dušan Keketi.

Abodi potvrdil, že Taliansko čelí rovnakým výzvam a ponúkol Slovensku výmenu skúseností vrátane konkrétnych výsledkov z projektov, ako je zriadenie nového špecializovaného laboratória. Zároveň informoval o uskutočňujúcich sa prípravách na zimné olympijské hry v roku 2026, ktoré bude hostiť Taliansko v Miláne a Cortine d’Ampezzo.

Na rokovaní sa zúčastnil aj ukrajinský minister športu a mládeže Matvij Bidnyj, ktorý sa Slovensku poďakoval za podporu krajiny od začiatku ruskej invázie a konkrétne za prijatie mnohých ukrajinských športovcov a trénerov, ktorí našli na Slovensku útočisko. „Od začiatku sme zodpovedným susedom a partnerom a budeme v tom pokračovať,“ reagoval Keketi s tým, že ministri sa zhodli na rozvoji spolupráce medzi krajinami, najmä v oblasti antidopingovej agendy.

Slovenský minister tiež ponúkol ukrajinskému kolegovi naše skúsenosti, konkrétne aj v súvislosti s rozšírením kompetencií Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky. Ukrajinský minister prejavil záujem o rozvoj spolupráce so Slovenskom, osobitne v oblasti podpory mládeže a športových veteránov požiadal Slovensko o podporu jeho kandidatúry do Zakladajúcej rady Svetovej antidopingovej agentúry vo voľbách v decembri 2024.

(tasr)