Holandsko bude na OH reprezentovať odsúdený pedofil. Kompetentní čelia kritike

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) čelí v predvečer otvorenia hier výzvam namiereným proti účasti holandského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, ktorý je právoplatne odsúdeným pedofilom, ktorý v minulosti znásilnil 12-ročné dievča. Informoval o tom britský denník Guardian.

Beach Pro Tour - Elite 16 Espinho, Portugal, 26.05.2024 Steven van de Velde (NED); Beach Pro Tour - Elite 16 Espinho, Es Steven van de Velde. Foto: Profimedia.sk

„Ak môžete znásilniť dieťa a napriek tomu sa zúčastniť olympijských hier, hoci všetci športovci podpísali vyhlásenie, v ktorom sľubujú, že budú vzorom, je to jednoducho šokujúce,“ povedala generálna riaditeľka organizácie Rape Crisis England & Wales Ciara Bergmanová a vyzvala na vyšetrenie účasti tohto športovca.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Andrea Simonová, výkonná riaditeľka organizácie End Violence Against Women Coalition. Uviedla, že zaradenie Van de Veldeho na parížsku olympiádu vyslalo „znepokojivý odkaz“ mužom, ktorí sa dopustili znásilnenia, „že to nebude mať pravdepodobne žiadne následky“.

MOV v reakcii podotkol, že za výber športovcov na hry sú zodpovedné jednotlivé národné výbory. Holandský olympijský výbor vysvetlil, že previnilec si odpykal trest, absolvoval rozsiahly rehabilitačný program a odborníci dospeli k záveru, že neexistuje riziko opätovného spáchania trestného činu.

Van de Veldeho, ktorý má v súčasnosti 29 rokov, v roku 2016 odsúdili v Spojenom kráľovstve na štyri roky väzenia po tom, čo sa priznal k znásilneniu tamojšieho dievčaťa.

Páchateľ s maloletou osobou nadviazal kontakt na Facebooku, odletel za ňou do Británie a s plným vedomím jej veku s ňou mal pohlavný styk v roku 2014.

Van de Velde si v britskom väzení odsedel dvanásť mesiacov a následne ho previezli do jeho domovskej krajiny, kde ho po mesiaci prepustili na slobodu. Odvtedy reprezentuje Holandsko aj na medzinárodnej úrovni.

Dievča sa podľa výpovede prednesenej pred súdom v dôsledku traumy zo znásilnenia predávkovalo a tiež sebapoškodzovalo.

Po návrate z väzenia športovec poskytol rozhovor holandským novinám Algemeen Dagblad a povedal: „Chcem napraviť všetky nezmysly, ktoré sa o mne písali, keď som bol zavretý. Schválne som nič z toho nečítal, ale chápem, že to bolo dosť zlé, že ma označili za sexuálnu príšeru, za pedofila. To nie som – naozaj nie som.“


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac