Ukrajinská polícia zadržala podozrivého v prípade vraždy nacionalistky Farionovej

Polícia v meste Dnipro zadržala 18-ročného Viačeslava Zinčenka, ktorý mal minulý piatok postreliť do hlavy bývalú ukrajinskú poslankyňu a jazykovedkyňu Irynu Farionovú (60).

Farionová sa ako poslankyňa krajne pravicovej strany Svoboda stala známou svojimi protiruskými vyjadreniami i kontroverznými kampaňami na ochranu ukrajinčiny. Strelec v meste Ľvov na západe Ukrajiny ju postrelil do hlavy počas cesty za jej dcérou.

„Zadržaný bol 18-ročný chlapec,“ uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram s tým, že v prípade prebieha ďalšie vyšetrovanie. S vývojom situácie ho podľa jeho slov oboznámil minister vnútra Ihor Klymenko.

Minister oznámil, že Zinčenko si v rámci prípravy na vraždu prenajal najmenej tri byty.

„Vyšetrovanie sa momentálne prikláňa k tomu, že strelec je jediným páchateľom,“ napísal Klymenko taktiež na Telegrame. Dodal, že zaistené dôkazy sú dostatočné na to, aby sa dalo konštatovať, že strelcom je práve zadržaný mladík. Zároveň však naznačil, že na plánovaní vraždy sa mohli podieľať aj ďalšie osoby.

Ako motívy sa podľa jeho slov momentálne preverujú Farionovej politická a verejná činnosť, ako aj osobná nevraživosť, ktorú voči nej mohol páchateľ pociťovať.

Ukrajinský portál Slidstvo informoval, že Zinčenko hral od roku 2023 za futbalový oddiel Dnipro v miestnej mládežníckej športovej škole a mesiacpred vraždou Farionovej sa zúčastnil turnaja Pulse ako člen tímu juniorov.

(afp, reuters, slidstvo, tasr)